Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για απειλές κατά της Μαρίας Ευθυμίου
Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για προκήρυξη αναρχικής ομάδας

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κυκλοφορία προκήρυξης, και μάλιστα σε ώρα εξετάσεων, από αυτοαποκαλούμενη αναρχική ομάδα, εγκατεστημένη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία στοχεύει κατά συγκεκριμένης συναδέλφου πανεπιστημιακού.

Η ομάδα αυτή απειλεί προσωπικά την καθηγήτρια και την εγκαλεί για τις απόψεις της και για το περιεχόμενο των μαθημάτων της. Παρεμπιπτόντως, η συνάδελφος υποστηρίζει σθεναρά την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και εκφράζεται κατά της ανομίας, των καταλήψεων, των βανδαλισμών. Τ

ο περιστατικό αυτό, όπως και άλλα παρόμοια, είναι χαρακτηριστικό μιας στάσης που παροικεί στους ακαδημαϊκούς χώρους. Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες, από άτομα που μπορεί να μην είναι καν φοιτητές, που καταχρώνται τον πανεπιστημιακό χώρο και επιδιώκουν να επιβάλουν με απειλές και βία τις δικές τους απόψεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ

• υπενθυμίζει ότι τα αγαθά που προστατεύονται και συνταγματικά, όπως και άλλες ατομικές ελευθερίες, είναι οι ακαδημαϊκές ελευθερίες και η ελευθερία της έκφρασης. Το ακαδημαϊκό άσυλο δεν αποτελεί καθεαυτό αγαθό ή δικαίωμα, αλλά ορίζεται ιστορικά ακριβώς για την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

• είναι σταθερά απέναντι σε οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες μειοψηφιών και σε απόπειρες επιβολής απόψεων και καθεστώτος ελέγχου στον πανεπιστημιακό χώρο.

• στέκεται δίπλα στη συνάδελφο και σε κάθε συνάδελφο που απειλείται και παρεμποδίζεται στην άσκηση του έργου του.

• καλεί την πολιτεία να προστατέψει τους πανεπιστημιακούς από τις έκνομες ενέργειες που εκδηλώνονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα