Φοιτητικές εστίες Ιωαννίνων: Κατέρρευσε το ταβάνι σε δωμάτιο
Βρισκόμαστε σε συνεχή κίνδυνο προειδοποιεί ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την Δευτέρα 3/6 στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ώρα που εστιακή φοιτήτρια έκανε μπάνιο, γκρεμίστηκαν σοβάδες από το ταβάνι που παραλίγο να την τραυματίσουν. Το ταβάνι του δωματίου είχε ρωγμές από προηγούμενη διαρροή σωλήνων και ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Συγκεκριμένα είχαμε προειδοποιήσει αμέτρητες φορές, με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρυτανικές και δημοτικές ΄΄αρχές΄΄, για την κατάσταση που βρίσκονται οι εστίες και τους κινδύνους που βιώνουν καθημερινά οι εστιακοί.

Η χρόνια έλλειψη συντήρησης και ελέγχου της ασφάλειας των δωματίων μας, τα σπασμένα τζάμια στις πόρτες, τα χόρτα που έχουν μετατρέψει τον προαύλιο χώρο σχεδόν σε ζούγκλα, τα αδέσποτα που αυξάνονται και δαγκώνουν φοιτητές, ο συνεχής εγκλωβισμός των φοιτητών στα ασανσέρ των κτιρίων και φυσικά η κακή ποιότητα και ανεπαρκής ποσότητα φαγητού στην λέσχη, κάνουν την διαμονή μας στην εστία ολοένα και πιο δύσκολη. 

Όλα αυτά μόνο παράλογα δεν είναι, αν σκεφτούμε την τεράστια μείωση της χρηματοδότησης κατά 75%, την τεράστια υποστελέχωση της φοιτητικής μέριμνας και της τεχνικής υπηρεσίας τα 10 τελευταία χρόνια με την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. Η φοιτητική μέριμνα λειτουργεί μόνο με 2 άτομα και έτσι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος για την κατάσταση των εστιών, ενώ τα δωμάτια δεν ελέγχονται πριν δοθούν σε φοιτητές.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του πανεπιστημίου έχει μειωθεί στο μισό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιδιορθώσουν έγκαιρα τις βλάβες και να λύσουν τα προβλήματα των υλικοτεχνικών υποδομών. Είναι πολλές οι καταγγελίες φοιτητών για την μη επιδιόρθωση βλάβης μετά από την γνωστοποίηση τους στην τεχνική υπηρεσία. Η συνήθης απάντηση που παίρνουμε είναι ‘’Δεν υπάρχει προσωπικό’’.

Ως εδώ! Η μετατροπή των εστιών σε ερείπια και το άσχημο επίπεδο διαβίωσης πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι πρυτανικές αρχές και ο δήμος αδιαφορούν για την επίλυση των προβλημάτων μας, παρόλες τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα αναφέρουν την μια δικαιολογία μετά την άλλη και ποτέ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ταυτόχρονα υπογράφουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς και δέχονται ένα πανεπιστήμιο με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι μνημονιακοί ρημάξανε την δημόσια και δωρεάν παιδεία και πλέον την αφήνουν στην μοίρα της. Δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες μας, ως φοιτητές και θέλουν να μας βάλουν να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Αυτά που κόβουν από την παιδεία, την υγεία και τους μισθούς πηγαίνουν στα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα που τα δίνουν στην αποπληρωμή του χρέους ή κατευθείαν στους επιχειρηματίες. 

Να τους σταματήσουμε! Αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και χωρίς να κινδυνεύουμε να γκρεμίζονται οι εστίες πάνω στα κεφάλια μας, ο μόνος δρόμος είναι η αλληλεγγύη και οι μαζικοί - ανυποχώρητοι αγώνες. Μέσα από τον σύλλογο εστιακών να παλέψουμε για την βελτίωση των ζωών μας. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Η επίθεση που βιώνουμε θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, είτε με Σύριζα είτε με ΝΔ. Ετοιμάζουν κατάργηση του ασύλου, δίδακτρα, 7ήμερη εργασία κ.α. που θα έρθουν να αποτελειώσουν όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και τους αγώνες μας. 

Διεκδικούμε:

-ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
-ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 
-ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΔΙΩΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΣΤΙΑΚΩΝ  ΦΟΙΤΗΤΩΝ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

best of network

σχετικά άρθρα

Ιταλία: Η εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι δημιουργεί νέα αινίγματα 36 χρόνια μετά
Ιταλία: Η εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι δημιουργεί νέα αινίγματα 36 χρόνια μετά
Ιατροδικαστής εξετάζει οστά που βρέθηκαν μέσα σε οστεοθήκες στο υπόγειο του Ποντιφικού Τευτονικού Κολεγίου του Βατικανού
Ιταλία: Η εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι δημιουργεί νέα αινίγματα 36 χρόνια μετά
«Χάρις στον αγώνα των πολεμίων της χούντας είσαι σήμερα υπουργός» - Ιδρυτικό μέλος και πρώην βουλευτής της ΝΔ απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδη
«Χάρις στον αγώνα των πολεμίων της χούντας είσαι σήμερα υπουργός» - Ιδρυτικό μέλος και πρώην βουλευτής της ΝΔ απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδη
«Σκληρή» απάντηση από τον Άγγελο Πνευματικό, επίτιμο αντιστράτηγο και πρώτο μεταπολιτευτικά βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ
«Χάρις στον αγώνα των πολεμίων της χούντας είσαι σήμερα υπουργός» - Ιδρυτικό μέλος και πρώην βουλευτής της ΝΔ απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδη