Μαρίζα Φουντοπούλου: Στόχος του ΕΚΠΑ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας
Για την υποψήφια πρύτανη Μαρίζα Φουντοπούλου, καθηγήτρια και πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας -Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας το διακύβευμα των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών είναι η δυνατότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μιλώντας στο AV, χαρακτηρίζει το ΕΚΠΑ ως έναν κορυφαίο πνευματικό θεσμό στη χώρα που βρίσκεται σε συνεχή πορεία ανάπτυξης, ενώ αντιμετωπίζει ως πρόκληση την ανάγκη να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα εμφανίζεται επικριτική ως προς τις ενοποιήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ υποστηρίζοντας πως έγιναν βεβιασμένα.

Συνέντευξη στη Χρύσα Βαϊνανίδη για το alfavita.gr

1. Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών πρυτανικών εκλογών στο ΕΚΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Οι Πρυτανικές  Αρχές εκλέγονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ως απόδειξη της  αυτοτέλειας και του αυτοδιοίκητου, με δημοκρατικές διαδικασίες και στη βάση των αρχών της ισονομίας και της ισοτιμίας. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ, απόρροια της δημοκρατικής φυσιογνωμίας του είναι οι πέντε υποψηφιότητες για τη θέση του Πρύτανη. Σε αυτές τις Πρυτανικές εκλογές διακυβεύονται αφενός η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου μας και το ακαδημαϊκό ήθος της κοινότητάς μας και αφετέρου η δυνατότητα του Ιδρύματός μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ορθή πορεία.


2. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΚΠΑ;

Το ΕΚΠΑ, ως κορυφαίος πνευματικός θεσμός της χώρας, βρίσκεται σε συνεχή πορεία προόδου. Αυτό οφείλεται στην προσαρμοστικότητα και ευελιξία του, παρά τις δυσκολίες που επιφέρει το συγκεντρωτικό νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να αποφασίσουμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, και αυτό είναι πρόκληση, εάν θα απελευθερωθούμε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, από «βαρίδια» του παρελθόντος και από τακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν συνάδουν καθόλου με έναν σύγχρονο ακαδημαϊκό χώρο. Πρέπει να αποφασίσουμε εάν, διαφυλάσσοντας το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΚΠΑ και χωρίς αφορισμούς προηγούμενων διοικήσεων και διχαστικού τύπου ενέργειες, θα αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και τις ατέλειές μας, θα επισημάνουμε τα πλεονεκτήματά μας και τη δυναμική μας και θα εργαστούμε άοκνα και συνεργατικά για την κάλυψη των πρώτων και την ανάδειξη των δεύτερων με ζητούμενο όχι το ίδιο συμφέρον αλλά ένα #ΕΚΠΑ_Ζωντανό_Πανεπιστήμιο. 


3. Ποια η γνώμη σας για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

Οι συγχωνεύσεις των ΑΤΕΙ με τα ΑΕΙ καθώς και η έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων στα ΑΕΙ, σε επιστημονικά πεδία, τα οποία ήδη θεραπεύονται και μάλιστα καταγράφουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων τους, είναι τα νέα δεδομένα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Δεν ήταν ορθή η βεβιασμένη συγχώνευση των ΑΤΕΙ με τα ΑΕΙ, καθώς απολέσαμε ειδικεύσεις σε αναγκαίους παραγωγικούς τομείς, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν τα κονδύλια ανά ΑΕΙ.  Ταυτόχρονα, καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση σε χιλιάδες νέους και, εν τέλει, ενισχύουμε τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, καθώς οι πραγματικές θέσεις εργασίας είναι λιγότερες των παραγόμενων πτυχιούχων. Οι νέες Πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα κληθούν, αργά ή γρήγορα, να εργαστούν και προς τον εξορθολογισμό των νέων αυτών δεδομένων.

σχετικά άρθρα

Πώς οι εκπαιδευτικοί ΔΕ προλαβαίνουν να πάρουν 4 μόρια έως 24 Φεβρουαρίου
Πώς οι εκπαιδευτικοί ΔΕ προλαβαίνουν να πάρουν 4 μόρια έως 24 Φεβρουαρίου
Σε λιγότερο από 10 ημέρες λάβε 4 μόρια με εξ αποστάσεως πιστοποίηση γνώσεων χειρισμού Η/Υ της GLOBALCERT σε όλη την Ελλάδα
Πώς οι εκπαιδευτικοί ΔΕ προλαβαίνουν να πάρουν 4 μόρια έως 24 Φεβρουαρίου
Κατάθεση-κόλαφος από λιμενικό: Η Ελένη φώναζε, μπορούσαν να ακουστούν οι κραυγές
Κατάθεση-κόλαφος από λιμενικό: Η Ελένη φώναζε, μπορούσαν να ακουστούν οι κραυγές
Ο λιμενικός σημείωσε ότι η γιαγιά, αν είχε καλή ακοή, θα μπορούσε να ακούσει τις κραυγές της φοιτήτριας - Περιέγραψε τον 21χρονο Ροδίτη ως μη...
Κατάθεση-κόλαφος από λιμενικό: Η Ελένη φώναζε, μπορούσαν να ακουστούν οι κραυγές