Μεγαλώνοντας παιδί στο φάσμα του αυτισμού
«Δεν θέλει λύπηση, αλλά αποδοχή και κατανόηση» - Δείτε το βίντεο με όσα αναφέρει η μητέρα

«Η αποδοχή είναι το πρώτο πράγμα. Μετά απ’ αυτήν, επειδή κανείς δεν ξέρει καλύτερα το παιδί από το γονιό του, δεν υπάρχουν κανόνες, η χρυσή τομή βρίσκεται στην πλήρη αποδοχή και τη στήριξη» λέει η Μαρία Βατή, αντιπρόεδρος της «Συνεξέλιξης», του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ανθρώπων με Αυτισμό.

Η Μαρία Βατή μας άνοιξε το σπίτι της και μας έδειξε την αλήθεια όπως είναι. Ζει στον Μόλυβο, έχει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, το ξενοδοχείο «Ακτή». Η Μαρία έχει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο 22 χρόνων και τον Μιχαήλ 18 ετών που διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού και πηγαίνει στο Ειδικό Σχολείο στα Υφαντήρια. «Γι’ αυτό τον λόγο κάποιους μήνες μένουμε αναγκαστικά κοντά στη Μυτιλήνη για να μπορεί ο Μιχαήλ να πηγαίνει σχολείο» εξηγεί.

Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια. Η «Συνεξέλιξη» με τις δράσεις της εδώ και έναν χρόνο στη Λέσβο έκανε ορατά τα προβλήματα των ανθρώπων και των παιδιών που έχουν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού με δράσεις της, την ίδια ώρα που διεκδικεί τον δημόσιο χώρο για τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους που πολλές φορές κλείνονται στο σπίτι.

Ο Μιχαήλ διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 27 μηνών, ενώ από 13 μηνών η μητέρα του καταλάβαινε ότι κάτι συμβαίνει. «Δεν μας είχαν πει αρχικά οι γιατροί κάτι, μετά διαγνώστηκε η ψυχοκινητική καθυστέρηση» αναφέρει, «δεν ξέραμε για τον αυτισμό τότε, και οι γιατροί μας ευχήθηκαν… κουράγιο και δύναμη. Ήταν σαν να σε ρίχνουν στον ωκεανό, χωρίς κανένα σωσίβιο και χωρίς να ξέρεις κολύμπι».

«Δεν θέλει λύπηση, αλλά αποδοχή και κατανόηση» εξηγεί η κ. Βατή για κάποια ενδεχόμενη «ακραία συμπεριφορά» που συμβαίνει μόνο όταν τα ίδια τα άτομα με αυτισμό νιώσουν ότι κινδυνεύουν.

«Είμαστε οι δυο μας» επαναλάμβανε πάντα. Οι θεραπευτές ήταν ελάχιστοι στη Λέσβο, δεν ήξεραν να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις, ο αυτισμός ήταν σχεδόν άγνωστος. Κι ενώ στην εκπαίδευση έχει σημειωθεί πρόοδος, σε ό,τι αφορά τις υποδομές τα πράγματα χαρακτηρίζονται… χάλια.

Η Μαρία Βατή απερχόμενη δημοτική σύμβουλος θα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον συνδυασμό του Γιάννη Σπιλάνη «Συμπαράταξη Πολιτών». Αξίζει να τη δείτε και να την ακούσετε όχι μόνο για το έργο που έχει προσφέρει η «Συνεξέλιξη» αλλά για την αναγκαιότητα των δομών που πρέπει να γίνουν, εντός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και εντός του νησιού, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με αυτισμό να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, αλλά και να επιβιώνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους.

Πηγή: stonisi.gr

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία 1η Φεβρουαρίου - Τι πρέπει να προσέξουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΈΚΠΤΩΣΗ  σε σεμινάρια μοριοδοτούμενα του Παν.Αιγαίου έως 25 Ιανουαρίου - 385 ευρώ 

σχετικά άρθρα

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ενισχύει την καταστολή, σύμφωνα με τον ΣΦΕΑ
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ενισχύει την καταστολή, σύμφωνα με τον ΣΦΕΑ
Ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) αναφορικά με την ίδρυση...
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ενισχύει την καταστολή, σύμφωνα με τον ΣΦΕΑ