Thumbnail

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 καλώντας τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν τη σχετική πρόταση της Ν.Δ.. 

Για «κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως σημειώνει, η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. «Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού.

Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους.

Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειές τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;» διερωτάται ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την «αυτονόητη αναγκαιότητα». Και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για άλλα 10 χρόνια.

Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους» τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μολύβια
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς ΙΒ – Τι διευκρινίζει η ΟΙΕΛΕ
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τμήματα ΙΒ, νόμιμη η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους
Υποχρεωτική η έκδοση διοριστηρίων για τους εκπαιδευτικούς ΙΒ – Τι διευκρινίζει η ΟΙΕΛΕ
doe.jpg
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Για την κλήση σε απολογία απεργών εκπαιδευτικών από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
στρατός
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
Ολόκληρες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, την ΕΣΣΟ και τα κίνητρα για παραμεθόριες και ειδικές μονάδες
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο