Thumbnail
Αναλυτικά η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων νήσων

Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, για τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων των Μεσοβουνίων Κεφαλονιάς ως δυσπρόσιτων, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων Θ. Γουλής και Γ. Κορφιάτης.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Σας είναι ήδη γνωστό το γεγονός της κατάργησης των δυσπρόσιτων σχολείων της Κεφαλονιάς (των σχολείων των Μεσοβουνίων), από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γνωρίζετε επίσης τους μεγάλους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, προκειμένου να αποτραπεί η παραπάνω εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης είχε ζητηθεί από την ΕΛΜΕΚΙ και την τοπική κοινωνία, το ΠΣ Ιονίων Νήσων να πάρει θέση και να σταθεί αρωγός στο πάνδημο αίτημα να μην καταργηθεί ο δυσπρόσιτος χαρακτήρας των σχολείων στα Μεσοβούνια (Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο).

Ως παράταξη, εισηγηθήκαμε δύο φορές το θέμα στο ΠΣ και τις δύο φορές εισπράξαμε αρνητική απόφαση από το ΠΣ που ουσιαστικά στήριζε την άδικη και απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τότε όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία του νομού και δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα προκειμένου να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης και να βαθύνει στις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια και μετά τον πολύμορφο αγώνα που ξεδιπλώθηκε από την ΕΛΜΕΚΙ και τους φορείς της Ιθάκης αλλά και άλλων περιοχών στη χώρα που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας μέσα από σχετική τροποποίηση της κατάταξης των αξιολογικών κατηγοριών των σχολικών μονάδων (αλλαγή μορίων), εξαίρεσε την Ιθάκη από τα καταργηθέντα δυσπρόσιτα σχολεία επαναφέροντας τα σχολεία της Ιθάκης στην κατηγορία των δυσπρόσιτων εντάσσοντάς τα στην κατηγορία Ι΄ (10 μόρια) και πάνω (από ΙΑ΄ - 11 μόρια και πάνω που ήταν στο προηγούμενο ΦΕΚ).

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει δύο σημαντικές εξελίξεις γύρω από το θέμα που πρέπει να πάρετε υπόψη ώστε να επαναφέρετε το αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων των Μεσοβουνίων στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Αυτές είναι οι αποφάσεις που ήδη έχετε πάρει στο ΠΣ της Κεφαλονιάς στις αρχές του Οκτώβρη υιοθετώντας επιτέλους το παραπάνω αίτημα μέσω της ψήφισης της εισήγησης που σας κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" με θέμα την Παιδεία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και η νέα πρόσφατη τροποποίηση που έκανε το υπουργείο με την αριθμ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 απόφασή του (Φύλλο εφ. Κυβ. 5 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ 065 /13 Νοεμβρίου 2018) με την οποία επανακατατάσσει δυσπρόσιτα σχολεία που κατάργησε και που δείχνει ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

Να επαναφέρετε στην κυβέρνηση το αίτημα του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων των Μεσοβουνίων σε δυσπρόσιτα καθώς και

Να χαρακτηριστούν και τα σχολεία της Πάστρας και της ευρύτερης περιοχής ως τέτοια, αφού σε τίποτε δεν διαφέρουν από τα άλλα δυσπρόσιτα όσον αφορά τα επίδικα, που είναι ότι δυνητικά μπορούν τα σχολεία αυτά να λειτουργούν με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, ομάδα προσανατολισμού και ειδικότητα, να προτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς λόγω των αυξημένων μορίων, να μειώνονται οι κίνδυνοι να συγχωνευθούν ή και να κλείσουν ακόμη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αδεια
Τέλος στη συνεχή άδεια στον ιδιωτικό τομέα – Όλες οι αλλαγές για τους εργαζόμενους από φέτος
Οι αλλαγές στον καταμερισμό των ημερών και η απλούστευση των διαδικασιών
Τέλος στη συνεχή άδεια στον ιδιωτικό τομέα – Όλες οι αλλαγές για τους εργαζόμενους από φέτος
Συναυλία
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
«Στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά»: Ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα από τη March To Gaza Greece
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης για τη Γάζα την Κυριακή 26 Απριλίου στα Προπύλαια
aspaite
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια
«Βιομηχανία λαθών» στους Οδηγούς των ΣΑΕΚ καταγγέλλει η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Μηχανικοί ΑΣΠΑΙΤΕ: Στο περιθώριο των αναθέσεων παρά την επιστημονική τους επάρκεια