Ερώτηση για τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων Μεσοβουνίων ως δυσπρόσιτων
Αναλυτικά η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων νήσων

Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, για τον αποχαρακτηρισμό των σχολείων των Μεσοβουνίων Κεφαλονιάς ως δυσπρόσιτων, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων Θ. Γουλής και Γ. Κορφιάτης.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:

«Σας είναι ήδη γνωστό το γεγονός της κατάργησης των δυσπρόσιτων σχολείων της Κεφαλονιάς (των σχολείων των Μεσοβουνίων), από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γνωρίζετε επίσης τους μεγάλους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, προκειμένου να αποτραπεί η παραπάνω εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης είχε ζητηθεί από την ΕΛΜΕΚΙ και την τοπική κοινωνία, το ΠΣ Ιονίων Νήσων να πάρει θέση και να σταθεί αρωγός στο πάνδημο αίτημα να μην καταργηθεί ο δυσπρόσιτος χαρακτήρας των σχολείων στα Μεσοβούνια (Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο).

Ως παράταξη, εισηγηθήκαμε δύο φορές το θέμα στο ΠΣ και τις δύο φορές εισπράξαμε αρνητική απόφαση από το ΠΣ που ουσιαστικά στήριζε την άδικη και απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τότε όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία του νομού και δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα προκειμένου να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης και να βαθύνει στις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Στη συνέχεια και μετά τον πολύμορφο αγώνα που ξεδιπλώθηκε από την ΕΛΜΕΚΙ και τους φορείς της Ιθάκης αλλά και άλλων περιοχών στη χώρα που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα, η κυβέρνηση, υπαναχωρώντας μέσα από σχετική τροποποίηση της κατάταξης των αξιολογικών κατηγοριών των σχολικών μονάδων (αλλαγή μορίων), εξαίρεσε την Ιθάκη από τα καταργηθέντα δυσπρόσιτα σχολεία επαναφέροντας τα σχολεία της Ιθάκης στην κατηγορία των δυσπρόσιτων εντάσσοντάς τα στην κατηγορία Ι΄ (10 μόρια) και πάνω (από ΙΑ΄ - 11 μόρια και πάνω που ήταν στο προηγούμενο ΦΕΚ).

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει δύο σημαντικές εξελίξεις γύρω από το θέμα που πρέπει να πάρετε υπόψη ώστε να επαναφέρετε το αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων των Μεσοβουνίων στην κατηγορία των δυσπρόσιτων. Αυτές είναι οι αποφάσεις που ήδη έχετε πάρει στο ΠΣ της Κεφαλονιάς στις αρχές του Οκτώβρη υιοθετώντας επιτέλους το παραπάνω αίτημα μέσω της ψήφισης της εισήγησης που σας κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" με θέμα την Παιδεία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και η νέα πρόσφατη τροποποίηση που έκανε το υπουργείο με την αριθμ. 133529/ΓΔ4/07-08-2018 απόφασή του (Φύλλο εφ. Κυβ. 5 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ 065 /13 Νοεμβρίου 2018) με την οποία επανακατατάσσει δυσπρόσιτα σχολεία που κατάργησε και που δείχνει ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

Να επαναφέρετε στην κυβέρνηση το αίτημα του επαναχαρακτηρισμού των σχολείων των Μεσοβουνίων σε δυσπρόσιτα καθώς και

Να χαρακτηριστούν και τα σχολεία της Πάστρας και της ευρύτερης περιοχής ως τέτοια, αφού σε τίποτε δεν διαφέρουν από τα άλλα δυσπρόσιτα όσον αφορά τα επίδικα, που είναι ότι δυνητικά μπορούν τα σχολεία αυτά να λειτουργούν με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, ομάδα προσανατολισμού και ειδικότητα, να προτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς λόγω των αυξημένων μορίων, να μειώνονται οι κίνδυνοι να συγχωνευθούν ή και να κλείσουν ακόμη».

σχετικά άρθρα

Γαβρόγλου κατά Διγαλάκη: Διατυπώνει την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δημοσίων πανεπιστημίων
Γαβρόγλου κατά Διγαλάκη: Διατυπώνει την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δημοσίων πανεπιστημίων
Σχόλιο του Κ. Γαβρόγλου για τις δηλώσεις του Β. Διγαλάκη σε ημερίδα υπό την αιγίδα του ΣΕΒ
Γαβρόγλου κατά Διγαλάκη: Διατυπώνει την προοπτική ιδιωτικοποίησης των δημοσίων πανεπιστημίων
Νέα Σμύρνη: «Στον αέρα» δύο δημόσια σχολεία με 500 μαθητές
Νέα Σμύρνη: «Στον αέρα» δύο δημόσια σχολεία με 500 μαθητές
Με «λουκέτο» απειλούνται το 7ο Γυμνάσιο και το 8ο ΓΕΛ «Εστία» της Νέας Σμύρνης λόγω της πολιτικής συγχωνεύσεων - Τι καταγγέλλει ο επικεφαλής της...
Νέα Σμύρνη: «Στον αέρα» δύο δημόσια σχολεία με 500 μαθητές