Thumbnail
Ηχηρή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά φωνάζοντας πως "Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος".

Πανελλαδικά, σύμφωνα με το alfavita.gr, τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία βρίσκονται σε αναβρασμό με αφορμή το άρθρο 40 του υπουργείου Παιδείας και με το οποίο επέρχονται αλλαγές στα συγκεκριμένα σχολεία.

Στο alfavita.gr έφτασε κείμενο της ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών και ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου 40 για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.
Δείτε το κείμενο της ΕΛΜΕ Πειραιά όπως εστάλη στο alfavita.gr

ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΆΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΆΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΆΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΤΑΡΤΗ 28/11 11:00 ΣΤΗ ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά απαιτεί να αποσυρθεί εδώ και τώρα το άρθρο 40 στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες διατάξεις», όπως και το σχέδιο νόμου στο σύνολό του.  Το άρθρο αυτό επιφέρει μια σειρά αρνητικές αλλαγές στη λειτουργία και στον ίδιο τον χαρακτήρα και προσανατολισμό των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Με το ν/σχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή στο άρθρο 40 αλλοιώνεται ο ιδρυτικός νόμος των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων μετατρέποντας την κατάρτιση των μαθητών σε απλή «ενθάρρυνση» για την μουσική, ενώ καταργείται το ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα της αισθητικής παιδείας.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος:

Α) σε μια νέα αγορά επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης, που θα αναγκάσει τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Β) για την παροχή διαφορετικού επιπέδου εκπαίδευσης από σχολείο σε σχολείο, με την κατάργηση της υποχρέωσης του Κράτους να την παρέχει ισότιμα για όλα τα σχολεία, σε όλα τα παιδιά.

Γ) για την περικοπή των δαπανών και της χρηματοδότησης των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, στα πλαίσια του "εξορθολογισμού" των Μνημονίων, του ΟΟΣΑ και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το άρθρο 40 καταργεί την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει τον εξοπλισμό των  σχολείων σε αναγκαία μουσικά όργανα, ανοίγει το δρόμο για την στελέχωση των σχολείων με προσωπικό που δεν διαθέτει απόλυτη εξειδίκευση.

Τα μουσικά σχολεία 30 χρόνια τώρα λειτουργούν προσφέροντας στους μαθητές τους γενική και παράλληλα μουσική παιδεία στο Δημόσιο σχολείο.

Απαρτίζονται από μαθητές που έχουν ιδιαίτερη αγάπη και κλίση στην μουσική και έχουν διάθεση να δημιουργήσουν μέσα από αυτή.

Ταυτόχρονα όμως είναι σχολεία όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια που δέχονται τις συνέπειες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης.

Για τα μουσικά σχολεία όπως και όλα τα υπόλοιπα, κάθε χρόνο είναι ζητούμενο η κάλυψη των  κενών σε εκπαιδευτικούς, τόσο της γενικής όσο και της μουσικής παιδείας, που αρκετές φορές δεν καλύπτονται ποτέ (120 ώρες μουσικών μαθημάτων την εβδομάδα χάνουν οι μαθητές στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά).

Οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αγορά βιβλίων για τα μουσικά μαθήματα.

Υπάρχουν προβλήματα όπως έλλειψης υποδομής (κτιριακό) στον Πειραιά ή εξοπλισμού μουσικών οργάνων.

Σε αυτά προστίθενται τα καίρια προβλήματα σίτισης και μεταφοράς των μαθητών εξαιτίας του διευρυμένου ωραρίου του σχολείου και των μακρινών αποστάσεων που καλύπτουν καθημερινά οι μαθητές έχοντας και την επιβάρυνση των μουσικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προβλεπόμενη σίτιση των μαθητών δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Το Υπουργείο Παιδείας αντί να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα, από τη μια προσπαθεί να καθησυχάσει και από την άλλη επιχειρεί να συκοφαντήσει όσους ξεσηκώνονται και ανησυχούν, δηλαδή μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να αποσυρθεί το άρθρο 40-Να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.
  • Το Κράτος να παρέχει 100% δωρεάν τα βιβλία και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές χωρίς τον περιορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη 28/11/2018 από τις 10:30 μέχρι το τέλος του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην κινητοποίηση στη ΔΙΔΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ έχει συνάψει 163 ενεργές συμφωνίες με 75 γαλλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα
ΑΠΘ: Συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη