«Λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους»
Αντιδράσεις για την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Αλγεινές εντυπώσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου να χρησιμοποιεί τον μειωτικό για την ανθρώπινη υπόσταση όρο «λαθρομετανάστης» και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού ζητούν την ακύρωση της απόφασης.

Σχετικά με την απόφαση, αυτή ανέφερε πως  «πρέπει να ενημερωθεί ο κλάδος (των εκπαιδευτικών) , αναφορικά με την ετυμολογία των παρακάτω όρων:

Πρόσφυγας είναι αυτός που βρίσκεται στην πρώτη χώρα μετακίνησης

Μετανάστης αυτός που είναι νόμιμος με όλα τα έγγραφα,

Παράτυπος μετανάστης έχει προχωρήσει τη διαδικασία και έχει εκκρεμότητες και

Ο παράνομος μετανάστης είναι ο λαθρομετανάστης».

Την εισήγηση αυτή ενέκριναν τα 4 από τα 7 μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, που ανήκουν στην παράταξη της ΔΑΚΕ.

Σε επαφή που είχε η ΕΡΤ Αιγαίου με τον πρόεδρο Μιχάλη Δήσσο, εκείνος  τόνισε ότι «η απόφαση δεν είναι εις βάρος των μεταναστών, απλά δεν μπορεί να κατηγορείται όποιος χρησιμοποιεί τον όρο λαθρομετανάστης». Ερωτηθείς για το αν είναι ηθικό να αποκαλείς έναν πρόσφυγα με τον πολύ αρνητικά φορτισμένα όρο λαθρομετανάστη και πολύ περισσότερο έναν μαθητή πρόσφυγα, μας απάντησε ότι ό όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος!

Αρνητικά στη συνεδρίαση ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιάννης Συκάς και η Εφη Γκίκα από την Αγωνιστική Παρέμβαση .

«Διασύρεται τόσο το σωματείο, όσο και ο ρόλος του εκπαιδευτικού» δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Εφη Γκίκα που κάλεσε τους εκπαιδευτικούς στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ την Δευτέρα, να δηλώσουν την αντίδρασή τους και να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης αυτής. «Η δημοκρατική μας συνείδηση επιτάσσει όχι μόνο να μην εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αλλά να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να αγωνιστούμε για την μόρφωση όλων των παιδιών και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε η κυρία Γκίκα.

Ο Γιάννης Συκάς είπε στο σταθμό μας «εναντιωθήκαμε από την πρώτη στιγμή στην απόφαση αυτή, καλέσαμε τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται μόνο με τα αποτελέσματα του προσφυγικού αλλά και με τα αίτια που το προκαλούν» ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση της ΕΛΜΕ αλλά και τους ίδιους τους γονείς να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ρατσιστικές εκφράσεις.

Το 7ο μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ που δεν παρίστατο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση Μαρία Περδικούρη τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι λαθραίες είναι μόνο οι ιδέες που προωθούν το μίσος και το διχασμό και διαχωρίζουν τους ανθρώπους με κριτήριο την φυλετική , εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτή την απόφαση» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται η αντίδραση του υπουργείου.

Η ακροδεξιάς κοπής τοποθέτηση του αντιπροέδρου.

με πληροφορίες από την ΕΡΤ Αιγαίου

best of network

σχετικά άρθρα

ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στην καταγγελία περί αδιαφανούς διαδικασίας - "Δυστυχώς ορισμένοι συνδικαλιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις...
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ