Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Πολιτεία το θέλει;

Είναι γνωστό πως οι μαθητές των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων της Θράκης λαμβάνουν εκπαίδευση, ως προς την ελληνική γλώσσα,  μέσω των ειδικών βιβλίων που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του  Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων.

Επίσης, χρόνια απαίτηση των γονέων είναι η διανομή των βιβλίων Ελληνικής Γλώσσας που διδάσκονται στα υπόλοιπα  δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, και στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τα ήδη διδασκόμενα βιβλία, που έχουν εισαχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Μειονοτικών Σχολείων πριν από μια  εικοσαετία περίπου, σήμερα πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στη σωστή και καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά τους.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε δύο εγκυκλίους σχετικά με το θέμα, την με αριθμ.  πρωτ. 148133/H2/10-09-2018 και την με αριθμ. πρωτ: 156007/H2 Εγκύκλιο. Με την πρώτη, άφησε στην κρίση του κάθε εκπαιδευτικού την χρήση των βιβλίων των υπολοίπων δημόσιων σχολείων, ενώ με την δεύτερη, προέβλεψε ότι τα βιβλία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικό-υποστηρικτικό υλικό στα Μειονοτικά Σχολεία. Κατόπιν των εγκυκλίων αυτών, οι γονείς κάποιων σχολείων αποφάσισαν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι την αλλαγή της στάσης του Υπουργείου. Την ώρα αυτή,  περίπου 40 δημοτικά  σχολεία δεν λειτουργούν στην Θράκη.

Η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση είναι, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και πρέπει να είναι, αναπόσπαστο μέρος ενός κράτους δικαίου. Οι διαφοροποιήσεις, ιδίως σε ένα  σοβαρό θέμα όπως η εκπαίδευση, μπορεί να είναι αποδεκτές, μόνο αν υιοθετηθούν στο πλαίσιο μιας κάποιου είδους “θετικής διάκρισης” υπέρ μειονεκτούντων ομάδων, εφόσον βέβαια υπάρχει απαίτηση προς τούτο, από τις ίδιες αυτές ομάδες. Εν προκειμένω, οι γονείς των μαθητών των Μειονοτικών Σχολείων δεν ζητάνε αυτό, αλλά το υπό άλλες συνθήκες αυτονόητο. Δηλαδή, την πραγματοποίηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία τους, με τα ίδια βιβλία που διδάσκονται όλα τα υπόλοιπα ελληνόπουλα.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί εύλογη την απαίτηση αυτή και καλεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με τους γονείς των σχολικών μονάδων,  να λάβει άμεσα εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα καθιερώσουν μια σύγχρονη εκπαιδευτική μεθοδολογία στα μειονοτικά σχολεία που θα διευκολύνει την επί ίσους όρους προετοιμασία των μαθητών στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης.                                              

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες: Οι τελευταίες οδηγίες για την Ιστορία, την Φυσική και την Οικονομία που εξετάζονται σήμερα Δευτέρα
Πανελλήνιες 2026: Πέφτει σήμερα η αυλαία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ – Η τελευταία μεγάλη δοκιμασία πριν τις βαθμολογίες
Πανελλήνιες: Οι τελευταίες οδηγίες για την Ιστορία, την Φυσική και την Οικονομία που εξετάζονται σήμερα Δευτέρα
sxoleia-taxi
Ποια μέρα αυτής της εβδομάδας θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών η μισθοδοσία τους
Ποιες μέρες του Ιουνίου θα πληρωθούν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Ποια μέρα αυτής της εβδομάδας θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών η μισθοδοσία τους
Γιώργος Χατζητέγας
Χατζητέγας: Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ (όπως της Φυσικής) με 70% κενές θέσεις
Ο Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας στη σειρά vidcast του alfavita.gr για την εκπαίδευση, συνδέει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με την εικόνα «ερήμωσης» που...
Χατζητέγας: Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ (όπως της Φυσικής) με 70% κενές θέσεις