Thumbnail
του Νίκου Παπαχρήστου

     Την Τρίτη  24 Σεπτεμβρίου 2018 ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου   ανακοίνωσε στην ΟΛΜΕ την πρόθεση του για 15.000 διορισμούς ως εξής:

  • 4.500 διορισμοί τον Σεπτέμβρη του 2019

  • 5250 διορισμοί τον Σεπτέμβρη του 2020

  • 5250 διορισμοί τον Σεπτέμβρη του 2021

 

Καταρχάς η ανακοίνωση της πρόθεσης για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ύστερα από οχτώ χρόνια μηδενικών διορισμών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία θετική εξέλιξη. Άλλωστε πάγια θέση του κλάδου είναι η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Το περασμένο σχολικό έτος τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έφτασαν τα 23.500. 

Εξετάζοντας, όμως, την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας δε δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά παραπέμπει το ζήτημα στην επόμενη κυβέρνηση. Επιπροσθέτως δε μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των διορισμών, αφού η λήξη της παρούσας κυβερνητικής θητείας ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ας μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση του Υπουργού Παιδείας:

  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα διοριστούν 4.500 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2019 οι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση (Γυμνάσια, ΓΕ.Λ, ΕΠΑΛ, Νυχτερινά) θα είναι μηδενικοί.

  • Με την πρόθεση αυτή γίνεται ένας απαράδεκτος διαχωρισμός μεταξύ της Ειδικής Αγωγής και της υπόλοιπης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, δικαίωμα στη μόρφωση έχουν όλοι οι μαθητές, όπου και αν φοιτούν. Είναι,  λοιπόν, αδιανόητο να ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι προασπίζει το δικαίωμα των παιδιών της Ειδικής Αγωγής  στη μόρφωση, με την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών και να αδιαφορεί για το ίδιο δικαίωμα των υπολοίπων μαθητών. Επιβάλλεται να δείξει την ίδια ευαισθησία για όλα τα παιδιά.

  •  Η εξαγγελία για μόνιμους διορισμούς το 2020 και το 2021 είναι κενή περιεχομένου, δεδομένου ότι ο κοινοβουλευτικός βίος της παρούσας κυβέρνησης λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Μοιάζει,  λοιπόν, περισσότερο με προεκλογικό πυροτέχνημα, παρά με ρεαλιστική πρόταση.

  • Η παρούσα κυβέρνηση, επί τριετία, επέβαλε μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, ισχυριζόμενη ότι υπήρξε σχετική απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στις 30 Μαΐου 2018, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ  και της ΔΟΕ, με τη συνοδεία της Δ/ντριας της ΕΤUCE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών), Susan Flocken συναντήθηκε με τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιους σε θέματα Παιδείας και Εργασίας . Από τον  τομέα εκπαίδευσης  της ΕΕ στη συνάντηση συμμετείχε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Denis Crowley, και η υπεύθυνη για την ανάλυση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Ulrike Pisiotis. Aπό τη Δ/νση Εργασίας της ΕΕ παρών στη συνάντηση ήταν ο Στέφανος Γεροντής, υπεύθυνος προγραμμάτων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο.  Στην επίμονη ερώτηση από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για το αν υπάρχει συγκεκριμένη, μνημονιακή απαίτηση για τη μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών  στον χώρο της εκπαίδευσης, η απάντηση ήταν ότι η σχετική σύσταση δεν αναφέρει  συγκεκριμένη μείωση του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών,  αλλά ζητείται μείωση γενικά του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έλεγαν την αλήθεια στον εκπαιδευτικό κόσμο στο ζήτημα των διορισμών. Προτίμησαν να προχωρήσουν σε διορισμούς μονίμων υπαλλήλων σε άλλους τομείς του Δημοσίου και απέκλεισαν τη Δημόσια Εκπαίδευση. ΔΙΚΑΙΗ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. 

 

Νίκος Παπαχρήστος

Πρόεδρος ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε

Μέλος Δ.Σ της ΟΛΜΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pame
ΠΑΜΕ: Συγκέντρωση ενάντια στον βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ, σήμερα στις 7.30μμ στο Σύνταγμα
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
ΠΑΜΕ: Συγκέντρωση ενάντια στον βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ, σήμερα στις 7.30μμ στο Σύνταγμα
Στενά του Ορμούζ
Ο «ηλεκτρονικός πόλεμος» του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ: Το νέο μέτωπο στον κυβερνοχώρο (Pics)
Χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα, το Ιράν έχει διαταράξει τη ροή εμπορίου μέσω «ηλεκτρονικού σαμποτάζ» - Αμέτρητα πλοία «σταθμευμένα» σε ξηρά, ερήμους,...
Ο «ηλεκτρονικός πόλεμος» του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ: Το νέο μέτωπο στον κυβερνοχώρο (Pics)