Βασίλης Παληγιάννης: Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Αιρετός ΚΥΣΠΕ

Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 24.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των κενών.

Φέτος στην Α’ φάση προσλήφθηκαν 16.320 αναπληρωτές. Αναμφισβήτητα θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις προσλήψεων για την κάλυψη τόσο των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν, όσο και αυτών που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών πιστοποιεί πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα στηρίζεται στο θεσμό των αναπληρωτών, αφού εδώ και δέκα χρόνια δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Οι περισσότεροι αναπληρωτές καλύπτουν οργανικά κενά, πάγιες και διαρκείς ανάγκες δηλαδή των σχολείων μας και όχι απλά λειτουργικά κενά.

Πολλοί δε από αυτούς εργάζονται για πολλά χρόνια στην εκπαίδευση. Οι πιο πολλοί έχουν  υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της Ελλάδας, νησιά, βουνά, παντού, θυσιάζοντας την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή χωρίς καμία δέσμευση της πολιτείας για το μόνιμο διορισμό τους.

Οι αναπληρωτές αντιμετωπίζονται σαν εκπαιδευτικοί β’ κατηγορίας. Ενώ οι υποχρεώσεις τους είναι ίδιες με αυτές των μόνιμων, τα δικαιώματά τους είναι περιορισμένα. Το 2018, δυστυχώς, έχουμε στο δημόσιο σχολείο εκπαιδευτικούς «δύο ταχυτήτων» με διαφορετικά δικαιώματα.

Οι μισθοί τους, μακριά από τις οικογένειές τους, δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Ειδικότερα αυτοί που προσλαμβάνονται σε τουριστικές περιοχές αντιμετωπίζουν έντονα και το πρόβλημα της στέγασης.

Με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ότι θα αντιμετωπίζονταν από την πολιτεία με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα.

Δυστυχώς οι αναπληρωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόχειρες, ενίοτε αλύγιστες νομοθετικές ρυθμίσεις, που γκρέμισαν τα όνειρά τους.

Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν με την αγωνία και το μέλλον τους.

Οι ανέξοδες υποσχέσεις των τελευταίων χρόνων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για 20.000 ή 15.000 ή 10.000 μόνιμους διορισμούς αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα, καταδεικνύοντας το ψέμα και τον άκρατο λαϊκισμό της κυβέρνησης. Η τελευταία εξαγγελία του Πρωθυπουργού 4.500 μόνιμων διορισμούς για ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, απογοήτευσε και προβλημάτισε την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν τον Υπουργό Παιδείας να δηλώσει, ότι έως τον Οκτώβριο θα ανακοινώσει τα σχέδια για διορισμούς και στη Γενική Εκπαίδευση. Διορισμοί που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη τριετία αρχίζοντας από το Σεπτέμβριο του 2019.

Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση εμπαίζει τους αναπληρωτές παραπέμποντας τη διαδικασία των μόνιμων διορισμών στην επόμενη κυβέρνηση.

Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών, είναι αναγκαιότητα.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει πως η λειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να στηρίζεται στις προσλήψεις αναπληρωτών και θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσει τις διαδικασίες για μόνιμους διορισμούς.

Η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών πρέπει να τελειώσει. Ταυτόχρονα να προχωρήσει στην παροχή των ίδιων δικαιωμάτων στους αναπληρωτές.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υποσχεσιολογίες, τα ψέματα και τις μεγαλοστομίες και άμεσα να δρομολογήσει λύση, ώστε η σχολική χρονιά 2018-2019 να είναι η τελευταία που ξεκινά χωρίς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                  
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287                                       

paligiannis@hotmail.gr

σχετικά άρθρα

Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Δίπλα στην αδελφή του ετάφη ο Γιάννης Μακρής στην Αυστραλία. Ο πατέρας του μίλησε για την απώλεια του γιου του σε αυστραλιανή εφημερίδα, ενώ η...
Κατέρρευσε ο πατέρας του Μακρή: "Πέθαναν και τα 2 παιδιά μου μπροστά μου"
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ
Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου Τ.Π.Ε. και καταρτίστηκαν οι Προσωρινοί Κατάλογοι
Οι Προσωρινοί Κατάλογοι Εκπαίδευσης 300 νέων Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου ΤΠΕ