Thumbnail
Κατάταξη της Σαγκάης

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 500 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), τη γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης», στην οποία κυριαρχούν για άλλη μια χρονιά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με κορυφαίο το Χάρβαρντ.

Η πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων είναι ακριβώς ίδια με την περσινή. Πρώτο βρίσκεται το Χάρβαρντ, για 16η συνεχόμενη χρονιά, και ακολουθεί το Στάνφορντ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -το πρώτο μη αμερικανικό, ενώ ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο της πρώτης εικοσάδας είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης, στη 19η θέση. Το πρώτο γαλλικό πανεπιστήμιο είναι αυτό της Σορβόνης, στην 36η θέση.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, κορυφαίο είναι το

    Εθνικό και Καποδιστριακό (θέσεις 301-400) ενώ στις
    θέσεις 401-500 βρίσκονται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το
    Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Κατάταξη της Σαγκάης, που θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο, συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης (π.χ. τον αριθμό των σπουδαστών της σχολής που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή με άλλα βραβεία), των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά) και άλλα. Επικρίνεται όμως από ορισμένους που θεωρούν διαστρεβλωμένη τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Για παράδειγμα, ορισμένα κριτήρια σταθμίζουν περισσότερο τις επιδόσεις του παρελθόντος και όχι την σημερινή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα πανεπιστήμια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ADOUKA.jpg
Εκπαιδευτήρια Δούκα: Το σχολείο του αύριο δεν περιμένει. Διαμορφώνεται σήμερα.
Η εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από ποτέ, η πληροφορία είναι απεριόριστη, οι δεξιότητες του αύριο δεν...
Εκπαιδευτήρια Δούκα: Το σχολείο του αύριο δεν περιμένει. Διαμορφώνεται σήμερα.
ρωσθ
Συναγερμός στο Χαλάνδρι: Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτες τσάντες έξω από το ρωσικό προξενείο
Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των δύο τσαντών, εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και η περιοχή αποκλείστηκε
Συναγερμός στο Χαλάνδρι: Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτες τσάντες έξω από το ρωσικό προξενείο
Φάρμακα
ΕΟΦ: Προσοχή σε σκευάσματα που υπόσχονται βοήθεια στην απώλεια βάρους
Τα σκευάσματα που προωθούνται για τον έλεγχο της όρεξης και τη διευκόλυνση της απώλειας βάρους, μπορούν να προβούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
ΕΟΦ: Προσοχή σε σκευάσματα που υπόσχονται βοήθεια στην απώλεια βάρους