golearn-engl_970-250
Thumbnail
Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή κατάληψη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά απαιτώντας να δοθεί άμεσα λυση στο πρόβλημα της καθαριότητας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι,

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη απαξίωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, να μην παρέχει καθαριότητα εδώ και χρόνια για τα κτίρια που στεγάζονται οι Υπηρεσίες Εκπαίδευσης στην Αττική και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και επικοινωνίας μαζί της, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα προβεί και σε μία σειρά κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συντάγματος η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) με τίτλο «Όροι υγιεινής και ασφάλειας» ορίζεται επί λέξει ότι: «1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους.»

Το άρθρο 662 του ΑΚ επιβάλλει ότι «ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου».

Παρά τις παραπάνω προβλέψεις του νομοθέτη αποτελεί μείζον και χρονίζον το ζήτημα των απαράδεκτων και τραγικών συνθηκών εργασίας, των συναδέλφων μας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν σωρεία σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τόσο τη λειτουργία τους όσο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μέσα σε αυτές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτες και ανυπόφορες. Το πρόβλημα της καθαριότητας το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα και το παράδοξο και εξοργιστικό είναι ότι ενώ οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας έχουν αποδεχτεί την ευθύνη τους, όπως εξάλλου προκύπτει από το ισχύον νομικό πλαίσιο του Π.Δ. 161/2000 (Α΄145), μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση, παρά μόνο υποσχέσεις.

Οι συνάδελφοι μας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν επιφορτιστεί με τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη συμβολή στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωσή της, την εποπτεία και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των υποστηρικτικών δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις Πανελλήνιες, το χειρισμό θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης και μισθοδοσίας εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, το χειρισμό κάθε άλλου θέματος το οποίο αφορά στη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία της Εκπαίδευσης στη χώρα. Η παροχή ενός τόσο εξαιρετικά δύσκολου και σημαντικού έργου, όπως αυτό, δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε τριτοκοσμικές και υποβαθμισμένες συνθήκες, όπου το ζήτημα της καθαριότητας επαφίεται κυριολεκτικά στην αυτοσυνειδησία και πρωτοβουλία των υπαλλήλων.

Συνιστά παράνομη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά η παράλειψη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, της Περιφέρειας Αττικής να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους και ελάχιστους όρους υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Σας καλούμε όπως Προβείτε σε άμεσες ενέργειες για την εξασφάλιση για τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των προβλεπόμενων εκ των κείμενων διατάξεων όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας τους.

Οι συνάδελφοι μας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αισθάνονται κυριολεκτικά «εγκαταλελειμμένοι».

Ο Σύλλογός μας κάνει ότι μπορεί για να δοθεί λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα και στα πλαίσια αυτά θα προβεί και σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης την ερχόμενη Πέμπτη 19-07-2018 στη ΔΔΕ Πειραιά μαζί με τους εργαζομένους της.
                                                             

Για το Δ.Σ. του ΣΥΠΥΥΠ

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γ. Γραμματέας

Νώντας Αθανασιάδης                 Παναγιώτης Αντωνακάκης  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

taksi
Εκπαιδευτικοί: Οι εγγραφές να ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβρη - Να λήξει η ομηρία των μαθητών
«Να λήξει η ομηρία μαθητών/τριών κι εκπαιδευτικών, που αναμένουν με αγωνία την έγκριση ή μη των τμημάτων τους», ζητούν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις...
Εκπαιδευτικοί: Οι εγγραφές να ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβρη - Να λήξει η ομηρία των μαθητών
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Η Εγκύκλιος, οι αιτήσεις και η ανακοίνωση των προσληφθέντων
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Χρονοδιάγραμμα - Η Εγκύκλιος, οι αιτήσεις και η ανακοίνωση των προσληφθέντων
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Η Εγκύκλιος, οι αιτήσεις και η ανακοίνωση των προσληφθέντων