Thumbnail
Επιστολή στον Γαβρόγλου

Επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, απέστειλε ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, κάνοντας λόγο για προνομιακή μεταχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάστηκαν σε ΔΥΕΠ.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στο άρθρο 80, παρ. 1 και 4, του σχεδίου νόμου «Δομές υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες εντός των ΔΥΕΠ, αναφέρονται τα εξής: «1. Οι ΔΥΕΠ μπορούν να στελεχώνονται και από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται και απασχολούνται σύμφωνα με τη διαδικασία και το ωράριο, πλήρες ή μειωμένο, που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, μπορεί να στελεχώνονται και από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται και απασχολούνται σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Για την πρόσληψη στις ΔΥΕΠ απαιτούνται τα κάτωθι προσόντα με την εξής ιεράρχηση: Α) Διδακτική προϋπηρεσία σε ΔΥΕΠ ή Διαπολιτισμικά σχολεία, ή τάξεις υποδοχής- ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Β) Πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών (επιπέδου Β1, εφόσον πρόκειται για αγγλική, γαλλική ή άλλη γλώσσα της ευρωπαϊκής ένωσης), με προτεραιότητα στις μητρικές γλώσσες των προσφυγικών πληθυσμών (αραβική γλώσσα, γλώσσα φαρσί, ή γλώσσα ούρντου)» , «4. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γίνονται με τη χρήση των ενιαίων υφιστάμενων πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ όλων των κλάδων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Στις προσλήψεις προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα ειδικά προσόντα της παρ. 1».

Σας αναφέρουμε ότι για το σχολικό έτος 2017-2018, οι προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών ΠΕ60 στις στα νηπιαγωγεία εντός των ΔΥΕΠ ήταν οι κάτωθι: 

7/12/2017  26 Νηπιαγωγοί

13/12/2017  3 Νηπιαγωγοί

29/1/2018 22 Νηπιαγωγοί

7/3/2018 12 Νηπιαγωγοί

20/3/2018 3 Νηπιαγωγοί

4/5/2018 4 Νηπιαγωγοί

ΣΥΝΟΛΟ : 70 Νηπιαγωγοί

Οι παραπάνω προσλήψεις των συναδέλφων μας έγιναν κατόπιν σχετικής δήλωσής τους, από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών νηπιαγωγών. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στις ΔΥΕΠ, από τον Δεκέμβριο και μετά, είτε βρίσκονταν χαμηλά στον πίνακα κατάταξης, είτε δήλωσαν μικρό αριθμό περιοχών πρόσληψης, κοντά στον τόπο συμφερόντων τους. Συνεπώς, οι προσλήψεις των 70 νηπιαγωγών -αριθμός που ενδέχεται να είναι και μικρότερος λόγω της μη ανάληψης υπηρεσίας ορισμένων νηπιαγωγών- καθώς και των υπολοίπων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάστηκαν το τρέχον σχολικό έτος σε ΔΥΕΠ, προέκυψαν τυχαία. 

Η προνομιακή μεταχείριση της προϋπηρεσίας και η συνακόλουθη πρόταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που έτυχε να προσληφθούν στις ΔΥΕΠ, έναντι των χιλιάδων συναδέλφων τους, αποτελεί αδικία, παραβίαση της ισότητας, καταστρατηγεί για ακόμα μια φορά τους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών και καταπατά το δικαίωμα των υπόλοιπων αναπληρωτών εκπαιδευτικών να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στις ΔΥΕΠ, εφόσον δημιουργείται ένας «κλειστός πίνακας», μέσω του παρόντος σχεδίου νόμου.

Συμφωνούμε με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μη λαμβάνονται υπόψη, για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΔΥΕΠ, τα μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σεμινάρια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε έναν νέο κύκλο βιομηχανίας μεταπτυχιακών επί πληρωμή, όπως είδαμε να γίνεται στην ειδική αγωγή τα προηγούμενα χρόνια.

Συμφωνούμε με την προσμέτρηση της υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στις ΔΥΕΠ ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας.

Ζητάμε την επαναφορά του σχετικού άρθρου του σχεδίου νόμου, όπως αυτό αναρτήθηκε στις 24/4/2018 στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και συγκεκριμένα όπως προβλεπόταν στο τότε άρθρο 87, παρ. 1-4, σελ. 157-158, όπου οριζόταν ρητά η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΔΥΕΠ από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, χωρίς επιπλέον προσόντα και χωρίς προνομιακή μεταχείριση. Τέλος, κρίνουμε ότι είναι αναγκαία η επιμόρφωση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στις ΔΥΕΠ, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πάπια
Λάμψη και χρώμα: Ζώα που ξεχωρίζουν για την εκθαμβωτική τους εμφάνιση
Η φύση δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα χρώματα και τη ζωντάνια των πλασμάτων της, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.
Λάμψη και χρώμα: Ζώα που ξεχωρίζουν για την εκθαμβωτική τους εμφάνιση
ypsos
Ύψος και σχέσεις: Πόσο μετράει πραγματικά;
Παρά τις αλλαγές στην κοινωνική αντίληψη, η σημασία του ύψους φαίνεται να παραμένει, όπως δείχνουν τόσο τα ζευγάρια της πραγματικής ζωής όσο και τα...
Ύψος και σχέσεις: Πόσο μετράει πραγματικά;
εγκεφαλος
Ο μύθος της παρακμής: Η αλήθεια για τον εγκέφαλο ανα τα χρόνια
Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως οι πραγματικά χρυσές νοητικές μας δεξιότητες εμφανίζονται πολύ αργότερα από ό,τι νομίζουμε.
Ο μύθος της παρακμής: Η αλήθεια για τον εγκέφαλο ανα τα χρόνια
elta
Ικαρία: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα τοπικά ταχυδρομεία
Κλείσιμο ΕΛΤΑ σε Χριστό Ραχών και Άγιο Κήρυκο: Μαζική κινητοποίηση ζητά η ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων
Ικαρία: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα τοπικά ταχυδρομεία