Γιατί δεν βγαίνουν προκηρύξεις Μεταπτυχιακών στην Ελλάδα; Πόσα και γιατί καταργούνται;
Τι συμβαίνει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Μεταπτυχιακά τους

Θα έχετε παρατηρήσει πως ελάχιστες προκηρύξεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν εκδοθεί βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του Απριλίου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία αρκετά χρόνια γιατί με βάση εντολή  τυ Υπουργείο Παιδείας, τα Μεταπτυχιακά πρέπει να καταθέσουν έως τις 30 Απριλίου ΦΕΚ συγκρότησης τους εκ νέου.

Γράφει ο Νίκος Μαριόλης*

Επί της ουσίας με βάση νέα κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας τα οποία στοχεύουν κυρίως τα δίδακτρα, τα Μεταπτυχιακά "διαλύονται" και "φτιάχνονται" από την αρχή.

Μετά τις 30 Απριλίου, από τα 500 Μεταπτυχιακά περίπου με δίδακτρα που υπάρχουν στην Ελλάδα κάποια θα "περάσουν" και κάποια θα "κοπούν"

Ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης της "Τεταρτοβάθμιας" Εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί. Ερώτημα παραμένει πότε θα βγουν οι  προκηρύξεις των Μεταπτυχιακών παίρνοντας υπόψη πως ακολουθεί  καλοκαίρι όπου στην Ελλάδα τα πάντα νεκρώνουν.

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων μετά τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν και μετά τις "άδειες λειτουργίας" που θα δώσει η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, θα τα βρείτε στο 2ο Spoudase Festival, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Σπουδών στην Ελλάδα στη Τεχνόπολη στις 19 και 20 Μαϊου.

Έχοντας περάσει η ημερομηνία κατάθεσης όλων των ΦΕΚ, τα επανασυγκροτημένα Μεταπτυχιακά προγράμματα απ' όλη την Ελλάδα θα βρουν ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους στο Spoudase Festival που μέχρι τότε δεν θα έχουν δει δείγμα προκήρυξης!

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμη γενικότερα για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα, όπου τα προγράμματα των τμημάτων αλλάζουν με βάση τα νέα ήθη και έθιμα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Πολλοί ρωτούν, πόσα Μεταπτυχιακά θα έχουμε την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των ΦΕΚ. Πιστεύω πως η μείωση θα είναι αισθητή και θα αφορά κυρίως τα Μεταπτυχιακά με υπέρογκα δίδακτρα ( ΑΣΟΕΕ π.χ.). Υπολογίζουμε πως περίπου σίγουρα 100 Μεταπτυχιακά που λειτουργούν τώρα δεν λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Τα υπόλοιπα ή μάλλον τα νέα Μεταπτυχιακά όμως θα τα βρείτε στο 2ο Spoudase Festival στη Τεχνόπολη, 19 και 20 Μαϊου

*Σύμβουλος Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

best of network

σχετικά άρθρα

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 159 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δυετεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μεταταχθούν σε διοικητικές...

Πίνακες: Οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση
Αναλυτικά η απόφαση - "Το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη...
Ποτάμι για Συμφωνία των Πρεσπών: Ψηφίζουμε κατά συνείδηση