Για τη Διοικητική Στελέχωση της Εκπαίδευσης
Του Σωκράτη Σαβελίδη

Αγαπητοί φίλοι του AlfaVita, 

έστειλα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και στο ΔΣ της ΔΟΕ πρόταση για την οποία ζητάω να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης για τον κλάδο μας. Η πρόταση είναι σημαντικότατη αφού η υλοποίησή της θα διασφαλίσει 500 περίπου θέσεις εκπαιδευτικών, ως αποσπάσεις οι οποίες θα μετακυλήσουν ως διορισμοί αναπληρωτών ή μονίμων. Η πρόταση συνοψίζεται στα ακόλουθα:

Οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης.

Οι 580 θέσεις Προϊσταμένων της Εκπαίδευσης, να στελεχωθούν από Εκπαιδευτικούς και Διοικητικούς Υπαλλήλους κατόπιν κοινών και ισοτίμων κρίσεων με βάση τα εκπαιδευτικά, επιστημονικά και διοικητικά προσόντα τους.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

- Να πραγματοποιηθεί άμεσα προκήρυξη θέσεων Προϊσταμένων των διοικητικών υπηρεσιών της εκπαίδευσης. Η προκήρυξη να δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από κάθε ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ της χώρας, να συμμετέχουν στις κρίσεις για τη στελέχωση των τμημάτων, όπως ακριβώς προβλέπεται από το Π.Δ. 18/ 23-02-2018 (ΦΕΚ 31 Α΄) (άρθρο 84, παρ. 2)

- Οι 2 θέσεις διοίκησης της εκπαίδευσης [Τμήμα Α΄ Διοικητικού της Εκπαίδευσης και Τμήμα Ε΄ Εκπαιδευτικών Θεμάτων] θα πρέπει να στελεχώνονται αμιγώς από εκπαιδευτικούς σε πανελλήνια κλίμακα. Τούτο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της πρότασής μας αφού στη διοίκηση της εκπαίδευσης προέχει το εκπαιδευτικό παρά το διοικητικό αντικείμενο. Σημειώνεται ότι η πλήρης πρότασή μας για το θέμα έχει ήδη κοινοποιηθεί.

- Στην επιλογή για την κάλυψη των υπόλοιπων 3 θέσεων προϊσταμένων (Τμήμα Β΄ Οικονομικού, Τμήμα Γ΄ Προσωπικού και Τμήμα Δ΄ Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών) θα πρέπει να συμμετέχουν τόσο εκπαιδευτικοί όσο και διοικητικοί, σε πανελλαδικό εύρος με ισότιμα κριτήρια, δηλαδή σύμφωνα με τα διοικητικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά τους προσόντα.

- Στα στελέχη τα οποία θα τοποθετηθούν σε θέσεις Προϊσταμένων, θα πρέπει να ακολουθηθεί ισότιμη επιδοματική μεταχείριση (σήμερα είναι διαφοροποιημένη).

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρότασή μας:

Περίπου 500 θέσεις στελεχών της Εκπαίδευσης, στις 116 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα στελεχωθούν  από εκπαιδευτικούς από τα ΠΥΣΔΕ/ ΠΥΣΠΕ όλης της χώρας.
Δε θα θιγεί κανένας διοικητικός υπάλληλος και καμία θέση διοικητικού υπαλλήλου, όπως είναι ευνόητο.
Καίριες θέσεις της διοίκησης της εκπαίδευσης θα ανατεθούν σε προσοντούχους εκπαιδευτικούς, με μεγάλη εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία στα σχολεία, βάσει των δεδομένων ότι:
Κάθε διοικητική διαδικασία στην Εκπαίδευση είναι συνυφασμένη με τους εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και ανθρωπιστικούς στόχους σ’ αυτή.
Το εύρος της εκπαίδευσης στο οποίο απευθύνεται η διοίκηση δεν περιορίζεται στα στενά όρια των γραφείων κάθε ΔΔΕ ή ΠΔΕ, αλλά κυρίως εξυπηρετεί τα χιλιάδες σχολεία, τους χιλιάδες μαθητές και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις ανθρώπινες και όχι μηχανιστικές, σχέσεις μεταξύ τους.
Θα εδραιωθεί το κύρος του εκπαιδευτικού με βάση το δικαίωμα και την υποχρέωσή του να διοικεί στο αντικείμενό που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, την εκπαίδευση.

Δρ Σωκράτης Σαβελίδης,

Εκπαιδευτικός ΠΕ17.02 του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

best of network

σχετικά άρθρα

Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση
Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Καμένα Βούρλα από τον αδόκητο χαμό του 56χρονου επαγγελματία Απόστολου Τσιτσιπά ξημερώματα Σαββάτου 15...
Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση