Για το διαγωνισμό PISA
Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Μέσα στον Μάρτη  με απόφαση του υπουργείου Παιδείας 268 σχολεία από όλη την Ελλάδα και περίπου 7.000 μαθητές πρόκειται να συμμετάσχουν, για ακόμη μια φορά, στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ.

Το πρόγραμμα PISA (Programme for International Student Assessment Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών) εφαρμόζεται από το 2000 και επαναλαμβάνεται ανά τριετία, για την προώθηση της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Ο διαγωνισμός αφορά την εξέταση 15χρονων μαθητών σε παγκόσμιο επίπεδο στη γλώσσα, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες . Με βάση τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διαμορφώνονται συγκεκριμένες λίστες ιεραρχικής κατάταξης των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων και προωθούνται συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής μεταρρύθμισής τους.
   
O PISA είναι ένα διαγωνισμός που σκοπό έχει στο τέλος να αποδείξει στην ουσία την τελική απουτυχία όλων των εκπαιδευτικών συστημάτων γιατί πολύ απλά οι μαθητές τους δεν έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ποιος είναι σε κάθε περίπτωση υπεύθυνος για την πιθανή - “κατασκευασμένη” αποτυχία των μαθητών; Μα φυσικά οι εκπαιδευτικοί και τα εκάστοτε εκπαιδευτικά συστηματα σε κάθε περίπτωση, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη νέων μερταρρυθμιστικών μέτρων στην εκπαίδευση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για να διατηρεί η χώρα μας το δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν τον, ανά τριετία, διαγωνισμό, πληρώνει περίπου 90.000€ το χρόνο (στοιχεία του 2009). Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες (130.000€ επιπλέον τη χρονιά της διεξαγωγής) για τα διάφορα σεμινάρια, από τους εγχώριους διαφημιστές του PISA, με σκοπό τη διασπορά της καλής του φήμης και την ενίσχυση της τεχνοκρατικής αντίληψης για την εκπαίδευση.

Η Ελλάδα συνεισέφερε το 2014 το 1% του προϋπολογισμού του ΟΟΣΑ. Ο προϋπολογισμός αυτός ήταν 357.000.000€, οπότε δώσαμε 3.570.000€ (αναφέρεται στο επίσημο site του ΟΟΣΑ.
 
Το PISA ως τώρα έχει αποδειχθεί ήδη καταστροφικό για την ελληνική εκπαίδευση. 
   
Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης που έχουν εφαρμοστεί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Οι συγχωνεύσεις σχολείων , η αύξηση ωραρίου, η αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων, η μισθολογικές περικοπές και οι απολύσεις ήταν πολιτικές έμπνευσης του περίφημου ΟΟΣΑ και του μεθοδολογικού εργαλείου του που ονομάζεται διαγωνισμός PISA.

Με πιο απλά λόγια όλα τα δικαιώματα που χάσαμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και όλοι οι εργαζόμενοι, περιέχονταν στις οδηγίες του ΟΟΣΑ και των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του.

Εξάλλου ο τρόπος που αντιμετωπίζονται στα σχολικά μαθήματα στον διαγωνισμό αυτό είναι τελείως τεχνοκρατικός και “στεγνός”.

Γλώσσα, μαθηματικά και φυσική για παράδειγμα είναι για τον διαγωνισμό απλά εργαλεία αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι επιστήμες και μέσα καλλιέργειας σκέψης, εμβάθυνσης, κρίσης και ουσιαστικής γνώσης. 
   
Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και οι επιδιώξεις του ΟΟΣΑ δεν έχουν σκοπό τη ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά την υποταγή του σε ένα τεχνοκρατικό μοντέλο που θα “στραγγίξει” και θα αποστειρώσει τη μάθηση, τη γνώση και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών στο ελληνικό σχολείο. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από τον διαγωνισμό PISA και να πάψει να παρέχει οποιοδήποτε στοιχείο στη γραφειοκρατία του ΟΟΣΑ.
   
Επίσης θεωρούμε ότι οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα ενάντια στον διαγωνισμό ξανά και να ζητήσουν από το Υπουργείο την ακύρωση συμμετοχής των συναδέλφων μας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. 
Καλούμε τους/ τις συναδέλφους/ ισσες να μην συναινέσουν και να μη συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Η μόρφωση της νέας γενιάς είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήσουμε στον ΟΟΣΑ και τους εγχώριους υπαλλήλους του !
 
Για το Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Παπαδημητρίου Δημήτρης

Ο Γενικός Γραμματέας

Παπαδημητρίου Τάκης 

best of network

σχετικά άρθρα

ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ
Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στην καταγγελία περί αδιαφανούς διαδικασίας - "Δυστυχώς ορισμένοι συνδικαλιστές δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις...
ΥΠΠΕΘ: Προφανής η σκοπιμότητα του αιτήματος των αιρετών στη διαδικασία επιλογής ΠΔΕ