golearn-engl_970-250
Thumbnail
Νέο λύκειο

Επτά μαθήματα, τέσσερα εντός σχολείου και το απολύτηριο και τρία εκτός σχολικής διαδικασίας για τα ΑΕΙ είναι το νέο σχέδιο που φέρεται να κερδίζει έδαφος στο υπουργείο Παιδείας για το επόμενο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Eκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφοίρες της «Κ» με βάση το σχέδιο αυτό, το σύστημα αναπτύσσεται ως εξής:

- Οι μαθητές θα εξετάζονται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιολογία και Μαθηματικά) για να πάρουν το απολυτήριό τους.

- Κατόπιν αφού αποφοιτήσουν θα εξετάζονται σε τρία μαθήματα πανελλαδικά, τα οποία θα προσδιορίζονται από το επιστημομικό πεδίο των σχολών όπου θέλουν αν εισαχθούν και θα είναι εμβάθυνσης. Για παράδειγμα, για την Νομική Σχολή θα είναι όπως τώρα τα Αρχαία Ελληνικ΄ά και τα Λατινικά και για το Πολυτεχνείο, Φυσική και Μαθηματικά, ενώ το τρίτο μάθημα θα το επιλέγει κάθε υποψήφιος αν θέλει να στοχεύσει και σε έναν άλλο κλάδο σχολών.

- Και στις δύο περιπτώσεις οι εξετάσεις θα είναι κεντρικά οργανωμένες, δηλαδή πανελλαδικού χαρακτήρα με θέματα από το υπουργειο Παιδείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

- Για την τελική επίδοση, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετρά έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε μιλήσει για εξετάσεις σε περιζήτητες σχολές (Ιατρική, Πολυτεχνεία, Νομικές) και ελεύθερη πρόσβαση στις υπόλοιπες. Με βάση το τελευταίο σενάριο αυτό θα επιτευχθή ως ακολούθως:

- Ολοι οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις για το απολυτήριο αλλά και τα τρία μαθήματα, κάτι που είναι προφανές διότι είναι ακαδημαϊκά άτοπο (Τα Πανεπιστήμια θα αντιδράσουν καθώς θα θεωρήσουν ότι υποτιμώνται) να διαχωριστούν οι σχολές σε περιζήτητες και μη, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους για ότι καλύτερο.

- Το υπουργείο Παιδείας θα αυξήσει τις θέσεις των πανεπιστημιακών σχολών και με δεδομένο ότι πολλά παιδιά των ΕΠΑΛ θα επιλέξουν διετή προγράμματα κατάρτισης που θα προσφέρονται εντός των ΑΕΙ προσβλέπει ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα συγκλίνει με τον αριθμό των θέσεων στα πανεπιστήμια και έτσι θα υπάρξει ένα είδος πρόσβασης για όλους.

Το σχέδιο μελετάται σε συνδυασμό και με την πρόταση που έχει παρουσιάσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ο χρόνος της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης, βέβαια, θα κριθεί πολιτικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

32.000 voucher (μέχρι και 300 ευρώ) για διακοπές: Κάντε από σήμερα αίτηση ΕΔΩ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διεθνείς πτήσεις: Τι ισχύει κατά την περίοδο του Lockdown
Γερμανία: Προβλήματα στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη αναμένονται σήμερα
Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες σήμερα, σε πολλές πτήσεις της Ευρώπης, καθώς στην Γερμανία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο κομμάτι ελέγχου της...
Γερμανία: Προβλήματα στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη αναμένονται σήμερα
κλειστά δημοτικά σχολεία
Σχολεία Δωδεκανήσου: Αναστολή λειτουργείας 10 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας
Σε ΦΕΚ η αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
Σχολεία Δωδεκανήσου: Αναστολή λειτουργείας 10 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας