Επίσημο: Καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση

Το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εισάγοντας μία σημαντική αλλαγή στο τρόπο προσμέτρησης των απουσιών των μαθητών. Συγκεκριμένα, καταργείται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, ενώ, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών/τριών για διάστημα μέχρι είκοσι (20) ημερών, οι οποίες οφείλονται σε σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, είναι αυτονόητο ότι τόσο το σχολείο όσο και οι κηδεμόνες των μαθητών /τριών επιβάλλεται να ενημερώνονται άμεσα για κάθε απουσία του μαθητή/τριας και για τους λόγους της. Η κατάργηση της διάκρισης σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες εξασφαλίζει την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για το σχολείο όσο και για τις οικογένειες και μετατοπίζει την έμφαση στην ουσία της διαδικασίας που είναι η συνεχής επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες για την αμφίδρομη ενημέρωση που αφορά τη φοίτηση, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη παρέμβαση, στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Τι πρέπει να κάνουν οι Εκπαιδευτικοί

Για τους λόγους αυτούς, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κηδεμόνες (τηλεφώνημα, μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS), επιστολή) και να φροντίζουν να πληροφορούνται τους λόγους απουσίας των μαθητών/τριών. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε ημέρα απουσίας εντός της εβδομάδας που σημειώθηκε.

Σε περίπτωση που μαθητής/τρια απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Για τον λόγο αυτό ενημερώνεται ανά εβδομάδα το αργότερο και το ηλεκτρονικά τηρούμενο βιβλίο φοίτησης.

Πότε χαρακτηρίζεται η φοίτηση ως επαρκής

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της φοίτησης, ειδικά για το σχολικό έτος 2017-18 μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκής και η φοίτηση μαθητή/-τριας που πραγματοποίησε έως 164 απουσίες εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής: α) για τις παραπάνω από τις 114 έχει προσκομίσει δικαιολογητικά από γιατρό που βεβαιώνουν την ασθένεια, β) ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των δύο τετραμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι δεκαπέντε πλήρες και γ) δεν έχει κάνει χρήση της μη προσμέτρησης απουσιών που προβλέπεται σε σχετικό άρθρο.

Επισημαίνεται πάντως ότι από το επόμενο διδακτικό έτος επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις 114. Εάν τις υπερβαίνει, η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτησή τους στην ίδια τάξη. Στην περίπτωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των Εσπερινών Γυμνασίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων ισχύουν τα ανωτέρω αριθμητικά όρια προσαυξημένα κατά 16 απουσίες.

Τι ισχύει για τα ΕΠΑΛ

Στην περίπτωση των μαθητών/-τριών των Επαγγελματικών Λυκείων που παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα Τομέων, Ειδικοτήτων, ισχύουν τα εξής:

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση του/της μαθητή/τριας, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από τον λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει για τη Β΄ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις 75, για τη Γ τάξη Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. τις 75, για τη Β΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 78, για τη Γ΄ τάξη Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 78 και για τη Δ΄ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. τις 83 απουσίες.

Ολοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στο 2o Spoudase Festival 19 & 20 Μαϊου

 

Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, το Spoudase Festival θα φιλοξενήσει 300 εκθέτες από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και αναμένεται να υποδεχτεί 25.000 επισκέπτες στην Τεχνόπολη στις 19 και 20 Μαϊου.

Όλα τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, Σχολεία, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας συμμετέχουν στο Spoudase Festival παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές τους, τα εκθέματά τους και τα προγράμματά τους ενισχύοντας την εξώστρεφη εικόνα της εκπαίδευσης στην χώρα μας στο εξωτερικό.

Λίγες ημέρες πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χιλιάδες μαθητές θα έχουν την δυναότητα να γνωρίσουν όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας και τα τμήματα πριν σταυρώσουν στο Μηχανογραφικό τους.

Πάνω από 150 σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού θα παρέχουν δωρεάν συμβουλές για το Μηχανογραφικό και  δωρεάν Ψυχομετρικά Τεστ

Χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών θα ενημερωθούν δια ζώσης για τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ πάνω από 150 υποτροφίες θα δοθούν για Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο τέλος του Ιανουαρίου θα εκδοθεί φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στο Φεστιβαλ και να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ PROMO BINTEO ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1o Spoudase Festival το 2017

best of network

σχετικά άρθρα