Ρέθυμνο: ΕΛΜΕ και Δήμος αντιδρούν στην υπομοριοδότηση των σχολείων
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες για το φλέγον θέμα της υπομοριοδότησης και της γενικότερης υποβάθμισης των σχολείων του Ρεθύμνου έχει προβεί το τελευταίο διάστημα η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. Μόλις ανακοινώθηκε η πρόταση του ΥΠ.Π.Ε.Θ, δημοσιοποίησε ανακοίνωση-καταγγελία με την οποία στηλίτευσε τις ευθύνες του Υπουργείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και ανέλυσε τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της άδικης αυτής απόφασης. Η ανακοίνωση αυτή κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνης, στην Ένωση Γονέων Ρεθύμνου, στον Σύλλογο Δασκάλων και σε Μέσα Ενημέρωσης τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Στη συνέχεια, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ συγκάλεσε σύσκεψη με τους Διευθυντές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Στέκι των Καθηγητών ώστε να προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποφασίστηκε ότι η πρόταση μοριοδότησης που έχει ήδη εγκρίνει το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ (Πράξη 5η, 04/04/2017) μετά την εισήγηση της ΕΛΜΕΡ και του Συλλόγου Δασκάλων είναι η δικαιότερη λύση και πρέπει να υιοθετηθεί. 

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕΡ συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τερζάκη (Παρασκευή 22/12/2017) και του εξέφρασε την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνολικά της τοπικής κοινωνίας για την υποβάθμιση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕΡ επισήμαναν ότι αγνοήθηκε το γεγονός της έλλειψης άμεσης ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης του Ρεθύμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα στη μοριοδότηση των σχολείων της πόλης. Επίσης, τόνισαν στον κ. Τερζάκη ότι η πρόταση του Υπουργείου είναι προβληματική και για τα περιφερειακά σχολεία, τα οποία καταδικάζει σε συρρίκνωση και μαρασμό, αφού δεν δίνει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να τα στελεχώσουν, ενώ φανερώνει την άγνοια από τους υπευθύνους του ΥΠ.Π.Ε.Θ των κοινωνικών συνθηκών και των εκπαιδευτικών αναγκών που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, τονίστηκε ότι η πρόταση του ΥΠ.Π.Ε.Θ είναι ανορθολογική και ως προς την αναλογικότητα των μορίων που δίνονται στα επιμέρους σχολεία.

Στη συνέχεια, με την ομόφωνη έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, το θέμα τέθηκε στην ημερησία διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου (Παρασκευή 29/12/2017). Μετά την εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γεωργαλή και την τοποθέτηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ταξάκη, ακολούθησε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων. Δικαιολογημένη έκπληξη και απορία εκφράστηκε και για την ανακοινωθείσα απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ (27/12/2017) να ορίσει μόνο ένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτο σε όλη την Π.Ε. Ρεθύμνης, σε αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης ομόφωνα ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα που υποβλήθηκε από την ΕΛΜΕΡ:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης διαμαρτύρεται έντονα προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προτεινόμενη από το Υπουργείο μοριοδότηση των σχολείων του νομού Ρεθύμνης. Το Υπουργείο αγνόησε παντελώς την εισήγηση του ΠΥΣΔΕ Π.Ε. Ρεθύμνης (Πράξη 5η/04-04-2017), η οποία είχε βασιστεί στην πρόταση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, μετά από συνεννόηση με το Σύλλογο Δασκάλων Ρεθύμνου και συνοψιζόταν ως εξής:

Α) Να γίνει αύξηση των Μορίων Δυσμενών Συνθηκών των σχολείων  της πόλης του Ρεθύμνου, λόγω της έλλειψης άμεσης ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Β) Να γίνει αναλογική αύξηση των Μορίων Δυσμενών Συνθηκών των επαρχιακών σχολείων της περιφέρειάς μας, επειδή χαρακτηρίζονται  από ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες αλλά και αυξημένες παιδαγωγικές ανάγκες, ώστε να δοθούν κίνητρα στους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς να παραμένουν στα σχολεία αυτά για περισσότερα χρόνια, πράγμα που θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία τους οργανωτικά και παιδαγωγικά, καθώς και στην αντιμετώπιση  της αυξημένης μαθητικής διαρροής.

Δυστυχώς, αντί το ΥΠ.Π.Ε.Θ να αυξήσει τα μόρια των σχολείων της Π.Ε. Ρεθύμνης, τα διατήρησε ίδια ή και λιγότερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης της κάθε τοπικής κοινωνίας. Η ενέργεια αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση και αποδυνάμωση των σχολικών μονάδων που λόγω χαμηλής μοριοδότησης δεν θα προτιμώνται για στελέχωση. Επιπλέον, η υπομοριοδότησή τους από το ΥΠ.Π.Ε.Θ θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο για καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων και κατ' επέκταση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Συνεπώς, η υποβάθμιση των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ρεθύμνης θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, ενώ συγχρόνως θα οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα στα σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου. 

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται έντονα για την ανακοινωθείσα απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ να ορίσει μόνο ένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτο σε όλη την Π.Ε. Ρεθύμνης (σε αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς), ενώ χάνει τα δυσπρόσιτα των Λιβαδίων, των Ζωνιανών και της Κράνας. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι προκλητική και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων του Ρεθύμνου. Ζητούμε να υιοθετηθεί η απόφαση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου (Πράξη 5η/04-04-2017) ,η οποία είναι η πιο ορθολογική και δίκαιη».

Η ΕΛΜΕΡ προγραμματίζει πρόσθετες δράσεις που θα κλιμακωθούν μετά την Πρωτοχρονιά ώστε, με τη συστράτευση όλων των τοπικών φορέων, να ανατραπεί η άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δεσμεύει το μέλλον των ρεθυμνιώτικων σχολείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9
Tα νέα μέτρα κορονοϊού θα ισχύουν έως τις 27 Ιουλίου για τις εκπαιδευτικές δομές, το δημόσιο και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9