Ανατροπή! Δεν θα πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου οι ήδη απόφοιτοι των ΤΕΙ
Ανατροπή στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τους απόφοιτους παλαιότερων ετών του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. σχετικά με τον μετασχηματισμό των πτυχίων τους.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φέρονταν να προωθούσε μεταβατική διάταξη για τους πτυχιούχους των δύο ΤΕΙ η οποία θα τους έδινε την επιλογή να τους χορηγηθεί πτυχίο Πανεπιστημίου εφόσον το ήθελαν.

"Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν." τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του στο news247 ο Υπουργός Παιδείας

«Όσοι εισαχθούν από το 2018-2019 στο νέο ΑΕΙ, θα αποκτήσουν σαφώς πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά. Ωστόσο, για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορούμε να πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους. Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν. Και ουσιαστικά, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε απόφοιτο για παράδειγμα, του τμήματος Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Αθήνας από εκείνον του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι το κύρος του πτυχίου. Γιατί κατά τα άλλα, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα ίδια (επιπέδου 6) και σαφώς, η αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά εργασίας». 

Η ακτινογραφία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτιικής Αττικής έχει τεθεί στην δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται στο ν.σ. το νέο Ίδρυμα θα έχει 26 τμήματα από 42 και 5 σχολές:

- Σχολή Μηχανικών

- Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών

- Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

- Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και

- Σχολή Επιστημών Τροφίμων

Tα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ για τα πέντε τμήματα για τα οποία υπήρξε αρχικά εμπλοκή, τελικά προκρίθηκε η ένταξή τους ως κατευθύνσεις στο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών. Αυτά είναι το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας , Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής – Οπτομετρίας),

Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας σε άλλη συνέντευξη του, η έδρα του Πανεπιστημίου θα είναι στο Αιγάλεω ενώ κάποια μαθήματα θα πραγματοποιούνται και στον Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου επανέρχεται το θέμα των διετών προγραμμάτων σπουδών. Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, θα αφορά τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις με τον βαθμό του απολυτηρίου τους σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

«Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων», σχολίασαν χαρακτηριστικά, πηγές του υπουργείου Παιδείας για το καινοτόμο εγχείρημα του νέου Ιδρύματος.


2ο SPOUDASE FESTIVAL

Το Spoudase Festival, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Σπουδών στην Ελλάδα έρχεται για 2η συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου ΑΘηναίων στις 19 και 20 Μαϊου.

Πάνω από 200 εκθέτες θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και τις δραστηριότητες τους σε 20.000 επισκέπτες στην μεγαλύτερη γιορτή της Εκπαίδευσης της χώρας.

Δείτε το Promo Βιντεο

Η παρουσίά του Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθήνας στο 1o Spoudase Festival


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σχόλια αποφοίτων ΤΕΙ ΑΘήνας και Πειραιά: Κάντε ισοτίμηση πτυχίων τώρα!

Οι αθεάτες πλευρές του σχεδίου νόμου για το Παν.Δυτικής Αττικής

(Γράφει ο καθηγητής Γιώργος  Κ.  Βαρελίδης, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.)

best of network

σχετικά άρθρα

Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ
Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να «ανοίξει» το 2019 η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά καθώς τα πρώτα κρουαζιερόπλοια αναμένονται στη...

Η περίοδος της κρουαζιέρας στα Χανιά ξεκινά νωρίτερα από ποτέ
Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων
Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων

Σε 49 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή...

Θεσσαλονίκη: Μια σύλληψη, 49 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Άγνωστοι βεβήλωσαν για άλλη μια φορά το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράστες...

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος