Thumbnail
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  δίνει σήμερα σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με το οποίο ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μετά από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί πρωτόγνωρο και σημαντικό εγχείρημα. Σηματοδοτεί την δημιουργία ισχυροποιημένων πόλων ανώτατης εκπαίδευσης με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, με διαδικασίες διαβούλευσης και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται καταρχήν στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα. Στη διαδικασία ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου υιοθετήθηκε η προώθηση συνεργειών και η αποφυγή επικαλύψεων γνωστικών πεδίων.

 Μέσα από αυτή την διαδικασία από τα 42 Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των δύο Ιδρυμάτων οδηγούμαστε σε ένα νέο Πανεπιστήμιο με 26 Τμήματα, με ισχυροποίηση των ακαδημαϊκών μονάδων και δημιουργία προοπτικών ισχυρής παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ αυτών θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική και την προοπτική τους στις εμπειρίες άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων.

Επίσης με το νομοσχέδιο προωθούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών εντός του Πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα στα ΑΕΙ, τα οποία προγράμματα θα παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, δίνοντας ώθηση και αναβαθμίζοντας την μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση.

Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί προς όφελος της Δυτικής Αττικής και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Αποτελεί αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Πολιτική μας είναι να προχωρήσουμε σε εκείνα τα βήματα με τα οποία θα  κατοχυρωθεί η δημιουργία ενός Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, με προτάσεις που έρχονται από τα ίδια τα Ιδρύματα, που έχουν ωριμάσει και έχουν δυνατότητες, όχι μόνον επιβίωσης, αλλά και νέας δυναμικής, ώστε τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν με ισχυρή βάση και να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τους φιλόδοξους στόχους τους σε μία νέα εποχή. 

Για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου δείτε ΕΔΩ αναλυτικά σε μορφή pdf 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημογραφικο
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
Η σταθερή υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις κρίσης, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ελληνική περιφέρεια
Δημογραφική «ασφυξία» στην Ελλάδα: Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις το 2026
χοτζογλου
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επιχείρηση «βιομηχανίας διώξεων» από το Υπουργείο Παιδείας
Στο πειθαρχικό ξανά η Χρύσα Χοτζόγλου: Κάλεσμα για πανελλαδική απεργία στις 29 Απριλίου ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών
ΕΦΚΑ
Μπαράζ πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 20 Απριλίου έως και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026, αναμένεται να πιστωθούν συνολικά 1.366.334.451,81 ευρώ, τα οποία...
Μπαράζ πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους