Σχεδιάζουν το τέλος του Σχολικού Αθλητισμού;
Σχολικός αθλητισμός

ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

 

"Σχεδιάζουν το τέλος του Σχολικού Αθλητισμού;;;"

υπήρχε στη Διεύθυνση, στέλεχος με υψηλή εμπειρία και προσόντα.

Τις τελευταίες μέρες η Γενική Διευθύντρια Σπουδ

Όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. κάποιοι "εγκέφαλοι", τόσο από την Πολιτική Ηγεσία, όσο και από τη Διοίκηση, απεργάζονται το τέλος του Σχολικού Αθλητισμού στην ελληνική εκπαίδευση.

Στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπουργείου δεν υπάρχει Προϊστάμενος, καθώς τον Αύγουστο δεν ανανεώθηκε η απόσπαση του υπηρετούντος Προϊσταμένου (!!!) χωρίς να έχει τοποθετηθεί αντικαταστάτης μέχρι σήμερα. Στη Διεύθυνση "προΐσταται" ένας Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος, με ότι αυτό σημαίνει για τις δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης πρωταθλημάτων και δράσεων, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Με τις τελευταίες αποσπάσεις μάλιστα, εκδιώχθηκε (δεν ανανεώθηκε η απόσπασή του) ο μοναδικός Προϊστάμενος Τμήματος που

ών του υπουργείου απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία για την υλοποίηση της "Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού" στις 2 Οκτωβρίου. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
Την ίδια στιγμή όμως, με "ακέφαλη" τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής, δεν υπάρχουν ούτε οι Ομάδες Φυσικής Αγωγής για να συντονίσουν το τεράστιο έργο που απαιτείται για να οργανωθεί σωστά η "Πανελλήνια Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού" (ή ακόμη και να καταγράψουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Με έγγραφο του Υπουργού Παιδείας, στις 28/8/2017 και ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μετά από προηγούμενο έγγραφό του στις 3/8/2017 η σχετική διαδικασία στελέχωσης, " ... καλούνται οι Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. όπως αναστείλουν οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την στελέχωση των Ομάδων Φυσικής Αγωγής, μέχρι νεωτέρας"
Αποτέλεσμα αυτού του εγγράφου είναι ότι, στις μισές περίπου Διευθύνσεις της δεν λειτουργεί τίποτα στο πλαίσιο του Σχολικού Αθλητισμού, ενώ στις υπόλοιπες τα στελέχη των Ομάδων Φυσικής Αγωγής έχουν τοποθετηθεί "άτυπα" στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναμένουν την περί ής ο λόγος "νεωτέρα". Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες που "θα υλοποιήσουν" το πρόγραμμα "Εκμάθησης Κολύμβησης" στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Σαν να μην έφτανε η καταβαράθρωση του Σχολικού Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα, προχωρούν στην απαξίωση της χώρας και διεθνώς. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στα μέλη των Επιτροπών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, από τη Γενική Διευθύντρια Σπουδών, ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν εγκρίνει τη μετακίνησή τους για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Σεμινάριο της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού έχει ενενήντα πέντε (95) Χώρες Μέλη από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ωκεανία, είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) ως η αρμόδια Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία για τον παγκόσμιο Σχολικό Αθλητισμό, ενώ ο πρόεδρός της συμμετέχει ex officio στην Επιτροπή Ολυμπιακής Παιδείας της Δ.Ο.Ε.
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, συμμετέχει ανελλιπώς κάθε χρόνο στα παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα και έχει επιτύχει μεγάλες διεθνείς επιτυχίες από το 1972 (έτος ίδρυσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας) μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία της Κατερίνας Στεφανίδη ήταν στη Γυμνασιάδα του 2006 όπου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Άλμα Επί Κοντώ.
Η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους πλέον αξιόπιστους διοργανωτές Παγκόσμιων Σχολικών Πρωταθλημάτων. Επόμενη διοργάνωση στη χώρα μας είναι το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας που θα διοργανωθεί τον Απρίλιο του 2019 στο Ηράκλειο και τα Χανιά της Κρήτης, στο οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από χίλιοι διακόσιοι (1200) αθλητές, αθλήτριες και συνοδοί (και, ως συνήθως, περίπου άλλοι τόσοι γονείς αναμένεται να ακολουθήσουν τις ομάδες των παιδιών τους).

Η Ελλάδα είναι όμως και διοικητικά από τις ισχυρότερες χώρες στην Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού, με πέντε (5) μέλη στις Τεχνικές Επιτροπές της και - κυρίως - με Έλληνα Αναπληρωτή Πρόεδρο. Αυτός βέβαια, πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., "εκπαραθυρώθηκε" στο μέσον της σχολικής χρονιάς 2015-16 , για πολιτικούς λόγους, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση του μέλος του Τομέα Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ίσως έτσι να εξηγείται και το γιατί δεν θα υπάρξει ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Σεμινάριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο.
Στη μοναδική δηλαδή Διεθνή Αθλητική Ομοσπονδία που η Ελλάδα διαθέτει τέτοια αθλητική και διοικητική ισχύ, θα καταστεί διεθνώς αναξιόπιστη με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. θα πρέπει να εξηγήσει άμεσα τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ελληνικό Σχολικό Αθλητισμό, τόσο εντός συνόρων, όσο και διεθνώς. Γιατί απ' ότι φαίνεται, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες οδηγούν στην απαξίωση και το θάνατο του ελληνικού Σχολικού Αθλητισμού.
Εκτός αν, για να επανέλθουμε στα των ημερών, περιμένει η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. "που θα κάτσει η μπίλια" για να αποφασίσει, όπως και σε τόσα άλλα θέματα.
Ο ελληνικός Σχολικός Αθλητισμός όμως, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία με τα πρότυπα αθλητικά προγράμματά του και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του, αξίζει καλύτερης και - κυρίως - σοβαρότερης μεταχείρισης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9
Tα νέα μέτρα κορονοϊού θα ισχύουν έως τις 27 Ιουλίου για τις εκπαιδευτικές δομές, το δημόσιο και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού από 27/9
panellinies panelladikes
Τα θέματα των επαναληπτικών πανελλαδικών στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων
Αναλυτικά τα σημερινά θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων
Τα θέματα των επαναληπτικών πανελλαδικών στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων