10 χρόνια μετά: "Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8 Μαρτίου 2007"
Στις 8 Μάρτη του 2007, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ο τότε νόμος πλαίσιο της Μαριέττας Γιαννάκου. 

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Τον Μαϊο του 2006 ξέσπασε ένα γιγάντιο φοιτητικό κίνημα ενάντια στoν νόμο πλαίσιο της Μαριέτας Γιαννάκου. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν το Σεπτέμβρη του 2006 έως τον Μάρτη- Απρίλη του 2007 ενάντια και στο άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Στις 8 Μάρτη του 2007 πάνω από 50.000 φοιτητές περικύκλωσαν τη Βουλή (ίσως η μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών) την ημέρα που ψηφιζόταν ο νόμος πλαίσιο. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άγρια καταστολή. Όσοι βρίσκονταν σε εκείνη την πορεία κοντά στον άγνωστο στρατιώτη ακόμα ανατριχιάζουν στην σκέψη της στιγμής που άρχισε να βρέχει φωτιά.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά βίντεο για εκείνη την ημέρα που αποτυπώνουν το μεγαλείο των φοιτητικών κινητοποιήσεων που σάρωσαν όλα τα νομοσχέδια και χάραξαν για χρόνια τον τρόπο με τον οποίο ο λαός και η νεολαία μπορεί να διεκδικεί και να νικάει!

Δείτε το "Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07"

Το "Ημέρες Ελληνικής Δημοκρατίας, Αθήνα 8/3/07" πρόκειται για μια 20λεπτη ανεξάρτητη παραγωγή από Θεσσαλονίκη, που περιγράφει/εξιστορεί αποκαλυπτικά και συγκροτημένα τα γεγονότα της 8ης Μάρτη (πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου) αλλά και τα όσα συνέβησαν μετά (ΓΑΔΑ, δικαστήρια κλπ) μέχρι τη "δίκη" τη Δευτέρα 12/3.

Αποτελεί μίξη εκτενούς υλικού από διάφορες πηγές, που δίνει μια αρκετά καλή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη εκείνη την αποφράδα ημέρα και τις 4 που ακολούθησαν.

Συγκλονιστική η μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες που ακούγεται στο βίντεο. Η εικόνα από τα πλάνα των διαδηλωτών έρχεται αντιμέτωπη με τα όσα παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ- κάποια πράγματα πρέπει να μαθαίνονται και να μη ξεχνιούνται.

best of network

σχετικά άρθρα