Τι 35; Τι 32; στα γυμνάσια της χώρας
Ειπώθηκαν και γράφτηκαν αρκετά και διάφορα για τις 32 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως που ισχύει πλέον από τη φετινή σχολική χρονιά στα γυμνάσια της χώρας, αντί των 35 ωρών που ήταν έως και πέρυσι. Προφανής προσπάθεια μεγάλη έγινε, ώστε να διανθιστεί και να ωραιοποιηθεί η νέα «εικόνα» προς μαθητές, γονείς και κοινωνία.
Μία άποψη ήταν και είναι ότι διατίθενται ακόμη λιγότερα χρήματα για την παιδεία. Και υπάρχει η προφανής ερώτηση, στην οποία δεν έχω δει να δίνεται κάποια απάντηση: «Πόσα είναι αυτά τα λιγότερα ευρώ;»
Κάνω λοιπόν τους ακόλουθους συλλογισμούς και υπολογισμούς, προσπαθώντας να δοθεί μια κάποια απάντηση, έστω με μια προσέγγιση.
Στα γυμνάσια του νομού Τρικάλων, όπου γεννήθηκα και ζω, λειτουργούν φέτος 159 τμήματα. Οπότε, 159x3h=477h λιγότερες ανά εβδομάδα.
Αν πάρουμε ένα κλασικό ωράριο εκπαιδευτικού, που είναι οι 20h την εβδομάδα, τότε σε όλο το νομό, απαιτούνται 24 καθηγητές λιγότεροι!
Η χώρα μας όμως είναι 80 φορές μεγαλύτερη από τον εν λόγο νομό. Οπότε, 24x80=1920 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πλέον δεν χρειάζονται!
Υπάρχουν βέβαια και νομοί με αρκετές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις σε εκπαιδευτικούς, όπως των Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας κτλ. Ακόμη 4% με 5% είναι το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Ας πούμε ότι αυτή η αυξομείωση αφήνει το προαναφερθέν 1920 αμετάβλητο.
Τελειώνοντας, ας πάμε στην οικονομική ελάφρυνση. Συνυπολογίζοντας τη μισθοδοσία και τις λοιπές ασφαλιστικές εισφορές ενός καθηγητή να είναι στα 20.000 ευρώ, τότε: 1920x20.000ευρώ=38.400.000ευρώ.
Ενώ -χωρίς να το πάρουν πολλοί χαμπάρι- αν μένουν χωρίς δουλειά 1920 αναπληρωτές καθηγητές (ως γνωστόν είναι αυτοί που αφιερώνουν από τη ζωή τους χρόνια ή και δεκαετίες ποια και καλούνται να καλύπτουν τις τρύπες-κενά της εκπαίδευσης στη χώρας μας) τότε με σύνολο αποδοχών τις 10.000 ευρώ, η ανάλογη πράξη δείχνει 19.200.000 ευρώ, που μπορεί κάποιος να πει ότι αντιστοιχεί στο 7,8% των χρημάτων από τις TVκαναλοάδειες.
Πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που δεν συνυπολόγισα, αλλά από τη μεριά μου, κατέβαλα μια προσπάθησα ώστε να δώσω απάντηση στο αρχικό ερώτημα.
Στέλιος Αμπράζης
Μαθηματικός
Τρίκαλα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ