Thumbnail
Του Βασίλη Παληγιάννη

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 είχαν προσληφθεί στην Π.Ε. 13.866 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Από αυτούς 5.258 ήταν Π.Ε.70, 1.707 Π.Ε.60, 3.633 ειδικότητες και 3.268 στην ειδική αγωγή.

Οι 13.866 αναπληρωτές (10.598 στη γενική εκπαίδευση και 3.633 στην ειδική αγωγή) αποτελούσαν το 17% περίπου του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στην Π.Ε..

Ο μεγάλος αυτός αριθμός αναπληρωτών δικαιολογείται απόλυτα αφού τα τελευταία 6 χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 10.000 εκπαιδευτικοί και στο αντίστοιχο διάστημα είχαμε μόλις 272 μόνιμους διορισμούς. Οι αναπληρωτές κάλυψαν όχι μόνο έκτακτες ανάγκες, αλλά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης.

Η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών, έχει ως συνέπεια χιλιάδες αναπληρωτές να εργάζονται για 5, 10, έως και 17 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, όμηροι μιας απαράδεκτης κατάστασης. Όλοι τους δε, ζουν με την  ελπίδα του μόνιμου διορισμού.

Η πολιτική ηγεσία αντί να δώσει λύση στα προβλήματα των αναπληρωτών αρκείται σε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία, για 20.000 μόνιμους διορισμούς ''παίζοντας'' στην κυριολεξία με την αγωνία των συναδέλφων μας.

Δυστυχώς φέτος καλούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί να υποβάλλουν την αίτηση πρόσληψής τους, με το φόβο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας λόγω των ρυθμίσεων Φίλη, που περιορίζουν σημαντικά τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση.

Όλοι δε οι αναπληρωτές, βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης αντιμέτωποι με πρόχειρες και ενίοτε αλόγιστες νομοθετικές ρυθμίσεις που γκρέμισαν τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους. Επομένως όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματά τους, για να επιστρέψει η ελπίδα στις ζωές τους.

Συγκεκριμένα άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως:

Η ανασφάλεια ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση

Οι περισσότεροι εργάζονται για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή, με μεγάλο οικογενειακό και προσωπικό κόστος, χωρίς τη δέσμευση της πολιτείας για μόνιμο διορισμό.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δυνατόν να είναι ικανοί εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές για 5, 10, 17 χρόνια και ανίκανοι για να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία ως μόνιμοι.

Η τμηματική πρόσληψη των αναπληρωτών

Η τμηματική πρόσληψη των αναπληρωτών αναμφισβήτητα δημιουργεί τεράστιες αδικίες σε συνδυασμό με τη διαφορετικότητα των πιστώσεων (Ε.Σ.Π.Α., Κρατικός Προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Πέρυσι οι πρώτοι του πίνακα τοποθετήθηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ αυτοί που ακολούθησαν βρέθηκαν πιο κοντά στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Απαιτείται πολιτική βούληση και προγραμματισμός για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Τουλάχιστον η α' φάση πρόσληψης αναπληρωτών πρέπει να καλύπτει το σύνολο των καταγεγραμμένων κενών, ώστε και οι αδικίες να περιοριστούν και τα σχολεία να λειτουργήσουν με λιγότερα προβλήματα.

Η έλλειψη ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου τοποθέτησής τους σε σχολικές μονάδες

Επιτέλους ξεκάθαρα κριτήρια, πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, ώστε να μη γίνεται η τοποθέτηση των αναπληρωτών με διαφορετικά κριτήρια σε κάθε περιοχή.

Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους

Κάθε χρόνο παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη μισθοδοσία των αναπληρωτών αν και όλοι γνωρίζουν πως οι περισσότεροι αναπληρωτές προέρχονται από τετράμηνο καθεστώς ανεργίας και για να ανταποκριθούν στα όποια έξοδα μετακίνησης και διαβίωσης, ζουν με δανεικά.

Η πολιτεία πρέπει να τους αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια και σεβασμό και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι η αδυναμία των αναπληρωτών να ζουν με το μισθό τους αξιοπρεπώς στους τόπους που προσλαμβάνονται.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει πως η κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών είναι μια προσωρινή λύση. Γι' αυτό και πρέπει  άμεσα να δρομολογήσει τις διαδικασίες για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αναπληρωτών. Η ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών πρέπει να τελειώσει..

Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Βιολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί με 3ετή εμπειρία σε σχολείο για εξ αποστάσεως επιστημονικό project

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pinakas_kimolia_163.jpg
ΕΛΜΕ Λασιθίου κατά ΕΚ & ΕΠΑΛ: «Δεν θα σιωπήσουμε απέναντι στον εκφοβισμό»
Αιχμηρή απάντηση της Ένωσης Εκπαιδευτικών σε επιστολή με αιχμές για συνδικαλιστική δράση και παιδαγωγικές παρεμβάσεις
ΕΛΜΕ Λασιθίου κατά ΕΚ & ΕΠΑΛ: «Δεν θα σιωπήσουμε απέναντι στον εκφοβισμό»
asep diagonismos graptos
ΑΣΕΠ: Δημοσιεύθηκαν οι ΝΕΕΣ ερωτήσεις γνώσεων για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό (1Γ/2025)
Ξεκινά ο 2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ – Στη δημοσιότητα οι 400 ερωτήσεις γνώσεων
ΑΣΕΠ: Δημοσιεύθηκαν οι ΝΕΕΣ ερωτήσεις γνώσεων για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό (1Γ/2025)
καθηγητής φυσικής αγωγής σε σχολείο
Ζητούνται Καθηγητές Φυσικής Αγωγής για μεγάλο Εκπαιδευτικό Project - Απαραίτητη η 3ετή εμπειρία
Μεγάλος εκπαιδευτικός φορέας έχει αναλάβει την υλοποίηση επιστημονικού -  εκπαιδευτικού έργου που αφορά δημιουργία εκπαιδευτικού ψηφιακού...
Ζητούνται Καθηγητές Φυσικής Αγωγής για μεγάλο Εκπαιδευτικό Project - Απαραίτητη η 3ετή εμπειρία
fititikes esties
Μαζικά e-mail εξώσεων σε πάνω από 100 εστιακούς φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σε ευθεία σύγκρουση με την περίοδο της εξεταστικής, η Πρυτανεία εξαπολύει νέο κύμα απειλών και εξώσεων. Το 80% των φοιτητών μένει χωρίς συμβόλαιο. Ο...
Μαζικά e-mail εξώσεων σε πάνω από 100 εστιακούς φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων