Thumbnail
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν, εκτός απροόπτου, μαθήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου στοΠανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως προβλέπει στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στην Αίθουσα Συγκλήτου του ιδρύματος, ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, παρουσία μελών της διοίκησης του Συνδέσμου και καθηγητών του Πανεπιστημίου.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο της ίδρυσης του σχολείου διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, που αναμένεται άμεσα.

Με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του σχολείου, θα μελετηθεί και εν συνεχεία θα οργανωθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ποντιακή διάλεκτο.

Ωστόσο, η έμπρακτη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29, 30 και 31 Αυγούστου, με τη διοργάνωση του 4ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς-διδάσκοντες την ποντιακή διάλεκτο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα εν λόγω σεμινάρια διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Όπως ανέφερε λίγο μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης ότι, «η έναρξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας είναι μόνο το πρώτο βήμα για την κατάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς του ποντιακού ελληνισμού. Πέρα από τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και στη συνέχεια τη διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών».

«Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών», τόνισε ο Αχιλλέας Ζαπράνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης υπογράμμισε ότι «ως σύνδεσμος με 20ετή προσφορά, χαιρόμαστε, επειδή ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους φορείς και κατά συνέπεια και στον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για ακόμη μια φορά σκληρά, σε εθελοντική βάση αλλά με απόλυτο επαγγελματισμό, ώστε η συμφωνία να μην μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Στο κείμενο που υπογράψαμε προβλέπεται και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ η λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος έχει πολλαπλή αξία, επειδή προϋποθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών οι οποίες θα συμβάλλουν στον κύριο στόχο μας, τη διατήρηση δηλαδή και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
κρέας
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
συντάξεις
Συνταξιοδοτικό: Ποιοι επηρεάζονται από τα νέα δεδομένα στα όρια ηλικίας μετά το 2027
Η σταδιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής φαίνεται πως αναδιαμορφώνει το τοπίο της συνταξιοδότησης, φέρνοντας στο προσκήνιο πιθανά νέα όρια ηλικίας τα...
Συνταξιοδοτικό: Ποιοι επηρεάζονται από τα νέα δεδομένα στα όρια ηλικίας μετά το 2027