Δίδακτρα μόνο στα μεταπτυχιακά εξειδίκευσης προανήγγελλε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας ότι οι σπουδές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές, που αφορούν έρευνα θα είναι δωρεάν. Αυτό θα είναι το σκεπτικό του νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και θα καταθέσει μέσα στους επόμενους μήνες, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη, με το στόχο τον «εξορθολογισμό του άναρχου τοπίου που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η αναπληρώτρια υπουργός.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του πορίσματος του Αντώνη Λιάκου, αποκλειστικά για το κομμάτι που αφορά της Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση πάνω στο ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και των χρηματικών ποσών που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακού για τη συμμετοχή τους σε αυτά. «Συμφωνώ ότι οι μισθοί των μελών ΔΕΠ είναι χαμηλοί, όπως όλων, και κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Όμως η απάντηση δεν είναι να κερδίζω λεφτά από παντού χωρίς κανόνες», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αθηνά ΙΙ
«Δεν υπάρχει σκέψη για Αθηνά ΙΙΙ (σύμπτυξη και κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ), αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει η συζήτηση πόσα τμήματα ίδιου αντικειμένου πρέπει να υπάρχουν στην ίδια περιοχή και θα πρέπει να πανεπιστήμια και ΤΕΙ να τοποθετηθούν γι’ αυτό», σχολίασε η κ. Αναγνωστοπούλου στις επίμονες τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αν το πόρισμα προοικονομεί στην ουσία την κατάργηση τμημάτων – ειδικότερα των ΤΕΙ. Οι προτάσεις Λιάκου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανεξέταση τμημάτων στα πανεπιστήμια, όμως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα παρουσιάζουν ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης των τμημάτων τους κάνοντας λόγο ακόμα για απορρόφηση ορισμένων από τα πανεπιστήμια.
Στη συνάντηση βέβαια που είχε με τους προέδρους ΤΕΙ την περασμένη εβδομάδα, η αναπληρώτρια υπουργός, σύμφωνα με τους ίδιους, απέρριψε τις προτάσεις του πορίσματος και υποσχέθηκε να προωθήσει την άμεση μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Πάντως, και στις δύο τοποθετήσεις της στη Βουλή δεν ειπώθηκε τίποτα από τα παραπάνω, αν και επιχείρησε να κρατήσει πολύ μετριοπαθή στάση στις αλλαγές επισημαίνοντας ότι το υπουργείο δεν είναι υποχρεωμένο να νομοθετήσει όλες τις προτάσεις του πορίσματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ