Εκπαίδευση 0

Ο ενταφιασμός του Ολοήμερου Σχολείου, του αιρετού ΠΥΣΠΕ Αχαΐας Τ. Σταυρογιαννόπουλου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
του αιρετού ΠΥΣΠΕ Αχαΐας Τ. Σταυρογιαννόπουλου

Σταυρογιαννόπουλος Τάσος      

         Πάτρα, 10/5/2016  Πρόεδρος Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας

   Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας

Την εβδομάδα των Παθών επέλεξε ο Υπουργός Παιδείας για να ενταφιάσει ουσιαστικά το Ολοήμερο Σχολείο. Ο θεσμός του Ολοήμερου, παρά τις αβλεψίες και τις παραλείψεις τις πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια, απέδωσε πολλά παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη στους μαθητές, που φοιτούσαν σε αυτό. Η αποτελεσματικότητά του σε σημαντικό βαθμό στηρίχτηκε στους δασκάλους, που κατέθεσαν όλα τα ψυχικά τους αποθέματα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά του προς όφελος των φοιτούντων μαθητών και των οικογενειών τους.

Από την επόμενη σχολική χρονιά με τις νέες ρυθμίσεις, που θεσμοθετούνται από τον κ. Φίλη, το Ολοήμερο Σχολείο δέχεται τόσο σοβαρό πλήγμα, που ουσιαστικά καταργείται. Συγκεκριμένα:

  • Καταργείται η πρωινή ζώνη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι γονείς να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
  • Χιλιάδες μαθητές, που επιθυμούν τη φοίτησή τους στο Ολοήμερο Σχολείο δεν μπορούν να φοιτήσουν σε αυτό, εφόσον  προβλέπεται να εγγράφονται και να φοιτούν μόνο οι μαθητές, των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους. Τούτο όμως μοιάζει ουτοπία σήμερα στη χώρα μας, όπου υπάρχουν  χιλιάδες άνεργοι και χιλιάδες εργαζόμενοι σε καθεστώς ευκαιριακής και αδήλωτης εργασίας. Άραγε πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα παραστατικά αυτά, για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο σχολείο;
  • Καταργείται ο υπεύθυνος δάσκαλος του Ολοήμερου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται πλήρως το παρεχόμενο παιδαγωγικό έργο και να διατηρεί έτσι το Ολοήμερο το ρόλο μόνο της φύλαξης των μαθητών.
  • Υποβαθμίζονται τα παρεχόμενα διδακτικά αντικείμενα, εφόσον καθορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων με μοναδικό κριτήριο τις πλεονάζουσες ώρες από τον πρωινό κορμό των μαθημάτων.
  • Η εκ περιτροπής επιτήρηση των μαθητών του Ολοήμερου από εκπαιδευτικούς ακυρώνει κάθε ίχνος παροχής σοβαρού παιδαγωγικού έργου.
  • Συρρικνώνεται ο χρόνος μελέτης και προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα των μαθητών, που σύμφωνα με μελέτες θεωρείται από τους γονείς ο πιο σημαντικός και πολύτιμος χρόνος.
  • Μειώνεται ο χρόνος παραμονής των μαθητών στο σχολείο, εφόσον θα σχολάνε στη 1:15 μ.μ. και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δε θα μπορεί να εγγραφεί στο Ολοήμερο. Ποια οικογένεια επίσης, θα μπορεί να παραλαμβάνει το παιδί της από το σχολείο στη 1.15 μ.μ., με δεδομένο ότι δε θα μπορεί να το γράψει στο ολοήμερο;

Όλα αυτά βέβαια στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της περικοπής εκπαιδευτικών. Χιλιάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα είναι άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην Αχαΐα εργάζονται φέτος στα Ολοήμερα τμήματα 150 περίπου δάσκαλοι, που από την επόμενη σχολική χρονιά δε θα χρειάζονται. Μαζί με την περικοπή εκπαιδευτικών στα ΕΑΕΠ σχολεία, την προωθούμενη κατάργηση τμημάτων Ένταξης και τμημάτων Νηπιαγωγείων, υπολογίζεται ότι στην Αχαΐα θα μείνουν άνεργοι πάνω από 300 εκπαιδευτικοί.

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση