Thumbnail
ΔΑΚΕ Καθηγητών

ΔΑΚΕ Καθηγητών

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε την Παρασκευή 08-04-2016 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα του διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών και την πρόσληψη αναπληρωτών.

Το σχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας προκαλεί αγανάκτηση, γιατί κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τις θέσεις της ΟΛΜΕ. Το κατατεθέν σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Ομοσπονδίας που είχαν κατατεθεί ως άξονες το προηγούμενο διάστημα. Ο Υπουργός ρωτήθηκε από εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ για το αν το κείμενο είναι τελικό ή αν επιδέχεται αλλαγών. Ο Υπουργός απάντησε ότι το κείμενο δεν είναι τελικό και ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί. Η άρνηση των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ να συναινέσουν, προκάλεσε τη δημοσιοποίηση του κειμένου, δυσχεραίνοντας τις όποιες αλλαγές, σε ένα σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό από τον κλάδο.

            Το έκτακτο Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφάσισε την στήριξη της θέσης του κλάδου από τον έγκριτο νομικό μας σε μία διαδικασία διαλόγου νομοτεχνικού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11-04-2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του Γ.Γ. Της ΟΛΜΕ και των 2 αιρετών στο ΚΥΣΔΕ με τον Δ/ντή του Γραφείου Υπουργού, παρουσία  των νομικών συμβούλων των 2 πλευρών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα νομικά προβλήματα που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις του ΣΤΕ και στηρίχθηκε με νομικά επιχειρήματα η ολοκληρωμένη πρόταση της ομοσπονδίας .Η ΟΛΜΕ έχει εκπονήσει πλήρη μελέτη με τη βοήθεια έγκριτου νομικού, σύμφωνα με την οποία η θέση της Ομοσπονδίας είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣΤΕ και άμεσα υλοποιήσιμη.

            Σε πολιτικό επίπεδο το Δ.Σ της ΟΛΜΕ με την καθοριστική συνδρομή των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ αποφάσισε να εμμείνει στην πρόταση του , η οποία αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή. Ως ΔΑΚΕ καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην κατάθεση του σχεδίου χωρίς διάλογο σε συνδικαλιστικό και νομοτεχνικό επίπεδο.

            Ο Υπουργός, για πρώτη φορά έχει από την ΟΛΜΕ μία πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Οφείλει ο Υπουργός να υπερβεί φοβίες και αγκυλώσεις και να την αποδεχθεί. Το σύστημα της ΟΛΜΕ είναι ισορροπημένο και δεν ευνοεί καμία υποομάδα αναπληρωτών. Είναι ένα σύστημα μεταβατικό μεν , βιώσιμο δε, το οποίο σε βάθος 4ετίας-5ετίας (που προτείνουμε), θα καλύψει όλους τους αναπληρωτές.

            Τα πολιτικά συμπεράσματα από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας είναι τα εξής:

  • Διαχωρίζεται το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το σύστημα διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών.

  • Η ρητή μη αναφορά του Υπουργού για  μόνιμους διορισμούς μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι και φέτος θα έχουμε μηδενικούς διορισμούς.

  • Εάν εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός πιστώσεων για μόνιμους διορισμούς, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ο Υπουργός μπορεί να ενεργοποιήσει τους πίνακες επιτυχόντων-μη διορισθέντων του ΑΣΕΠ του 2008, αφήνοντας έξω όλες τις άλλες κατηγορίες.

  • Θα έχουμε μείωση του αριθμού αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά εξ΄ αιτίας των ανεπαρκέστατων πιστώσεων από τους Εθνικούς Πόρους αλλά και διότι έχει ήδη δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ.

  • Ανοίγει ξανά  το θέμα της νέας αύξησης του διδακτικού ωραρίου.

 

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών με βαθιά αίσθηση ευθύνης , θα δώσει τη μάχη για:

  • Να μην πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη βίαιη ανατροπή των πινάκων των αναπληρωτών.

  • Να θεσμοθετηθεί ένα μεταβατικό σύστημα διορισμού μονίμων και αναπληρωτών βιώσιμο, συνταγματικό και ισορροπημένο. Το σύστημα αυτό πρέπει να είναι ενιαίο.

  • Να μην πραγματοποιηθεί η περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και τη συνακόλουθη μείωση της προσφερόμενης ποιότητας της εκπαίδευσης, λόγω της δικαιολογημένης κόπωσης των συναδέλφων. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται ήδη στα όρια τους.

  • Να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι μόνιμοι διορισμοί που χρειάζονται, ύστερα από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών.

 

Η παράταξη της ΔΑΚΕ, πιστή στις αρχές της στηρίζει πρώτα από όλα τους συναδέλφους. Εμείς πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συναδέλφων δε θα παίξουμε. Δεν επιδιώκουμε συνδικαλιστικό όφελος πάνω από κομμένα κεφάλια συναδέλφων. Θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των αναπληρωτών με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό και νομικό τρόπο.

                                   ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε

                Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

            Δημήτρης Πεππές                                                 Νίκος Παπαχρήστος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διαγωνισμος ασεπ
2ος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ σχόλιο υποψήφιου: "Εξετάστηκα σήμερα, αυτά ήταν εύκολα, αυτά τραγωδία"
Έχουμε το 1ο σχόλιο υποψήφιου που εξετάστηκε το Σάββατο στον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Άμεσα δώστε βάση στον επαγωγικό συλλογισμό,...
2ος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ σχόλιο υποψήφιου: "Εξετάστηκα σήμερα, αυτά ήταν εύκολα, αυτά τραγωδία"
Φοιτητής στο ΑΠΘ
ΑΠΘ: Από το εργοτάξιο στο αμφιθέατρο - Ο 80χρονος φοιτητής που αποδεικνύει πως τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης
80 ετών και φοιτητής: Ο άνθρωπος που γύρισε στο πανεπιστήμιο για να πιάσει το νήμα των ονείρων του
ΑΠΘ: Από το εργοτάξιο στο αμφιθέατρο - Ο 80χρονος φοιτητής που αποδεικνύει πως τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης
IRAN ISRAIL
Δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου στο Reuters: Μεταφέρθηκε σε «άγνωστη» τοποθεσία το εμπλουτισμένο ουράνιο του Φορντό πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις
Η μεταφορά ουρανίου σε «άγνωστο»  σημείο πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό βήμα.
Δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου στο Reuters: Μεταφέρθηκε σε «άγνωστη» τοποθεσία το εμπλουτισμένο ουράνιο του Φορντό πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις