Thumbnail
Φυσική

Μετά τα πολλά λάθη στα θέματα του διαγωνισμού Φυσικής γυμνασίου και λυκείου, περισσότερα και πιο σοβαρά είναι τα λάθη στα (κακογραμμένα) θέματα της α φάσης του διαγωνισμού Φυσικών δημοτικού της ΕΕΦ. 

Τα περισσότερα είναι επιστημονικά λάθη. Μερικά ενδεικτικά από αυτά είναι: «αρκετοί από αυτούς τους φυτικούς οργανισμούς … μετατράπηκαν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο» (τάξη Στ, θέμα 2ο α), «έγραψε τις εξής πηγές ενέργειας: Ηλιακή, Πετρέλαιο, Αιολική Ενέργεια, Πυρηνική, Κάρβουνο …» (τάξη Στ, θέμα 2ο β), κά.


Είναι επίσης λάθη στον τρόπο προσέγγισης της γνώσης και στη μεθοδολογία που ακολουθείται στο δημοτικό σχολείο. Οι μαθητές κάνουν πειράματα, παρατηρούν και φτάνουν σε συμπέρασμα, δεν απομνημονεύουν δοσμένη από πριν πληροφορία. Αντίθετα, μερικά από τα θέματα του διαγωνισμού της ΕΕΦ απαιτούν από τους μαθητές να απαντήσουν αποσπασματικά σωστό ή λάθος, χωρίς δικαιολόγηση ή να απαντήσουν χωρίς σύνδεση με κάποιο πείραμα ή φυσικό φαινόμενο. Είναι θέματα για «σπασίκλες» και όχι για μαθητές με κριτική ικανότητα. 


Υπάρχουν και λάθη διατύπωσης. Ακόμη, κάποια θέματα δεν διδάσκονται (με βάση εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας) ή δεν είχαν διδαχθεί έως την ημέρα του διαγωνισμού πχ. ηλεκτρομαγνητισμός.


Κι ας δήλωνε η ΕΕΦ ότι «έρχεται σε επαφή με χιλιάδες μαθητές, βλέπει τη λάμψη στα μάτια τους και εμπνέεται από αυτήν … και γνωρίζει καλά τι γνωρίζουν αυτοί οι μαθητές και ποια Φυσική θέλουν να διδάσκονται, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στα θέματα στον φετινό διαγωνισμό».
Όλοι αναρωτιούνται: γνωρίζουν φυσική ή φυσικές επιστήμες οι θεματοδότες ή έστω έχουν διδάξει φυσικά στο δημοτικό σχολείο; Εκτέθηκαν και αυτοί και η ΕΕΦ που τους όρισε.

Πένυ Γεωργοπούλου 

Μια θυμωμένη δασκάλα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοί +118€ από Ιανουάριο: Μεγάλη ανατροπή για χιλιάδες εργαζόμενους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μια σταγόνα γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν
Ιστορίες εργασιακής τρέλας: «Γιατί σπούδασα οικονομικά; Για να φτιάχνω καπουτσίνο με αφρό που να σχηματίζει το γράφημα του πληθωρισμού;»
Πτυχίο στα Οικονομικά, καριέρα στο freddo espresso...
Ιστορίες εργασιακής τρέλας: «Γιατί σπούδασα οικονομικά; Για να φτιάχνω καπουτσίνο με αφρό που να σχηματίζει το γράφημα του πληθωρισμού;»
anaplirotes-kathigites
Καλοκαίρι για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς: Μια εποχή ανασφάλειας, προσμονής και θυσίας
Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο άνθρωπος που δίδαξε μια τάξη όλη τη χρονιά, που αντικατέστησε τον μόνιμο δάσκαλο, που στάθηκε σαν πυλώνας στο σχολείο...
Καλοκαίρι για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς: Μια εποχή ανασφάλειας, προσμονής και θυσίας