Thumbnail
Ηλέκτρα Αλευρίτη

Όπως γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη στο y-olo.gr  από το γυμνάσιο θυμάται να έχουν την ίδια κουβέντα με την κολλητή της: «Μα καλά, πως μπορείς να διαβάζεις πρωί-πρωί;», μου έλεγε αυτή και εγώ της απαντούσα: «Εσύ πως μπορείς να διαβάζεις δύο η ώρα τη νύχτα!». Και αυτή η κουβέντα συνεχίστηκε και στο λύκειο, στις πανελλαδικές -δες εδώ 11 πράγματα που κανείς δε σου έχει πει για τις πανελλήνιες- και στο πανεπιστήμιο.

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος και ο χρόνος διαβάσματος είναι διαφορετικοί σε κάθε μαθητή και το βιολογικό ρολόι λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες για το βιολογικό μας «ωράριο»; Όταν έχει να κάνει με διάβασμα και γενικότερα με νοητικές εργασίες, οι περισσότεροι ενήλικες αποδίδουν καλύτερα αργά το πρωί. Καθώς η σωματική θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται μετά το πρωινό ξύπνημα και συνεχίζει την αύξησή της έως το μεσημέρι, η λειτουργική μνήμη, η εγρήγορση και η συγκέντρωση σταδιακά βελτιώνονται, ενώ ένα ζεστό πρωινό ντους μπορεί να επιταχύνει την όλη διαδικασία.

Βέβαια, μια άλλη θεωρία υποστηρίζει το εξής: Πρωί θεωρία, βράδυ ασκήσεις. Δηλαδή; Οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για να διαβάσεις θεωρητικά μαθήματα, λεπτομέρειες και καινούργιες έννοιες. Οι βραδινές ώρες ευνοούν την κριτική επεξεργασία και τις ασκήσεις. Γι'αυτό εξηγείται ότι εγώ λειτουργούσα καλύτερα το πρωί -όντας στη θεωρητική κατεύθυνση-, ενώ η κολλητή μου που ήταν τεχνολογική, τα βράδια! Όπως και να έχει πάντως, μετά το βραδινό διάβασμα, χρειάζεται ένας καλός ύπνος, αν θέλεις να βοηθήσεις τη μνήμη σου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ικανότητα εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης τυπικά αρχίζουν μετά το μεσημέρι να φθίνουν. Η προσοχή των περισσότερων ανθρώπων εύκολα αποσπάται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα μελέτη του δρος Ρόμπερτ Μάτσοκ, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η εγρήγορση τείνει να «βουλιάζει» μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, εξάλλου, αρχίζει να γίνεται έντονη η υπνηλία, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη ώρα για έναν σύντομο (20 έως 30 λεπτά) μεσημεριανό ύπνο.

Σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε; Πως το πρωινό διάβασμα είναι, γενικά πιο αποδοτικό, αλλά είναι στην καθαρή προτίμηση του μαθητή πότε τον βολεύει! Και σίγουρα καλός ύπνος, παιδιά! Δες εδώ συμβουλές για καλύτερο διάβασμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ατμ που βγάζει χρήματα για voucher
Πότε οι καταθέσεις μετρητών τραβούν την προσοχή της εφορίας
Η εφορία εξετάζει προσεκτικά κάθε περίπτωση όπου αυξάνεται η περιουσία ενός φορολογούμενου χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση για την προέλευση των...
Πότε οι καταθέσεις μετρητών τραβούν την προσοχή της εφορίας
παιδιά
Η δεξιότητα που αξίζει να καλλιεργήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία
Μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι έξυπνος είναι εκείνος που ξέρει πάντα τη σωστή απάντηση. Όμως η πραγματικότητα της ζωής σπάνια μας δίνει έτοιμες λύσεις.
Η δεξιότητα που αξίζει να καλλιεργήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία
Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Κουίζ: Ποιος δημοσιογράφος ζητoύσε επιθεωρητές για τους «τεμπέληδες» εκπαιδευτικούς;
Κουίζ: Ποιος ονειρευόταν επιθεωρητές για τους εκπαιδευτικούς που «με την καλοπέραση και τα προνόμια ξέχασαν ότι είναι λειτουργοί»;
Κουίζ: Ποιος δημοσιογράφος ζητoύσε επιθεωρητές για τους «τεμπέληδες» εκπαιδευτικούς;