Thumbnail
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το 2014 το "Χαμόγελο του Παιδιού" δέχτηκε 719 καταγγελίες, από τις οποίες οι 351 αφορούσαν περιστατικά bullying. 

Σε 65 από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Κώστα Γιαννόπουλο, δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το 2015 το Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο  ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: 

•    Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών. 

•    Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

•    Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

•    Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών. 

•    Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.
•    Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.

•    Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

«Λέμε όχι στο Σχολικό Εκφοβισμό» - Δώσε το χέρι σου​

10ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Το σχολείο μας στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα: Ένα πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας 2015-2016» υλοποίησε την ταινία μικρού μήκους «Δώσε το χέρι σου»

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους:

Την Διευθύντρια του σχολείου μας Μαριάννα Πλαστουργού και τους Αποστόλη Ηλιόπουλο, Παναγιώτη Τρυπαρόλη και Θάνο Πανταζή απο το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Περιστερίου.

10ο Γυμνάσιο Περιστερίου

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης με «σήμα» προς τους αγρότες και ατζέντα-φωτιά για το 2026
Στο σημερινό υπουργικό τα μηνύματα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τα δισεκατομμύρια των ενισχύσεων και τα πρώτα βαριά νομοσχέδια της νέας χρονιάς
Υπουργικό συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης με «σήμα» προς τους αγρότες και ατζέντα-φωτιά για το 2026
Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος
ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος
Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος αναζητά προσωπικό για τον τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων και την εποπτεία των διαστημικών αντικειμένων!
ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος
ΑΓΡΟΤΕΣ
Παραμερίζουν τα τρακτέρ οι αγρότες – Γιορτές με ανοιχτά μπλόκα
Διευκολύνουν τις μετακινήσεις των εκδρομέων, αλλά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά τους
Παραμερίζουν τα τρακτέρ οι αγρότες – Γιορτές με ανοιχτά μπλόκα