Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σκάκι για σκληρούς λύτες στο ΠΑΣΟΚ η θέση του Γραμματέα

Σε φάση εσωτερικής αποτίμησης περνά το ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής, με το βλέμμα πλέον στραμμένο στην επιλογή του νέου γραμματέα και τη συγκρότηση του 23μελούς Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «διαβάζει» προσεκτικά τα μηνύματα της κάλπης, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε ενότητα, εσωκομματικές τάσεις και πολιτική στόχευση ενόψει των εθνικών εκλογών. Οι τελικές αποφάσεις τοποθετούνται χρονικά μετά το Πάσχα, οπότε και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο όργανο.

Η δεκάδα των υποψηφίων για τη θέση του Γραμματέα

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στο αρχικό «ραντάρ» του προέδρου βρίσκονται περίπου δέκα πρόσωπα, που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις και χαρακτηριστικά εντός του κόμματος.

Μεταξύ αυτών που ακούγονται με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση είναι:

  • Γιάννης Βαρδακαστάνης
  • Κώστας Τσουκαλάς
  • Λευτέρης Καρχιμάκης
  • Θανάσης Γλαβίνας
  • Μιλένα Αποστολάκη
  • Δημήτρης Μάντζος
  • Ηρακλής Δρούλιας
  • Νίκος Μήλης
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη
  • Γιάννης Ράπτης

Κοινός παρονομαστής των επιλογών είναι η αναζήτηση ενός προσώπου που θα μπορεί να λειτουργήσει συνθετικά, με οργανωτική επάρκεια και πολιτική απήχηση.

Το μήνυμα Ανδρουλάκη: Ενότητα και συμπαράταξη

Παρότι καμία απόφαση δεν έχει «κλειδώσει», θεωρείται σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί με στόχο τη διατήρηση της εσωκομματικής συνοχής και τη διεύρυνση των συμμαχιών.

Το νέο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να έχει πλουραλιστικά χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας τους νέους συσχετισμούς αλλά και την ανάγκη για κοινή γραμμή σε μια περίοδο υψηλής πολιτικής έντασης.

Το προεδρικό μπλοκ διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης με περίπου 55% επιρροή και 150 μέλη στους 271 εκλεγμένους, ωστόσο με ελαφρώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στην κορυφή της σταυροδοσίας κυριαρχούν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, με ισχυρή παρουσία στην πρώτη δεκάδα και πλειοψηφική εκπροσώπηση στην πρώτη εικοσάδα.

Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ Χριστοδουλάκη καταγράφει 28% και 74 μέλη, ενισχύοντας τη θέση του ως δεύτερος πόλος. Η συνεργασία Γερουλάνου – Κατρίνη αποδίδει καρπούς σε επίπεδο επιρροής ενώ η πλευρά Δούκα εστιάζει περισσότερο στο πολιτικό στίγμα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη του νέου καταστατικού που αφορά τον γραμματέα: η θέση δεν μπορεί να συνδυαστεί με εκλογή μέσω σταυρού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα για στελέχη με κοινοβουλευτικές φιλοδοξίες. Η επιλογή, επομένως, δεν είναι μόνο οργανωτική αλλά και βαθιά πολιτική, καθώς θα καθορίσει τη λειτουργία του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο