Μαρία Σπυράκη
© European Union
Ανακοίνωση από τη Μαρία Σπυράκη για όταν ζητήθηκε η άρση ασυλίας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη χρημάτων, μέρος αμοιβών βοηθών μου ή παράνομες εκταμιεύσεις κονδυλίων» επισημαίνει η ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας πως το αίτημα της άρσης της ασυλίας της «βρίσκεται υπό εξέταση» και εξελίσσεται ανεξάρτητα από τα καθήκοντά της, μετά από δημοσιεύματα που είδαν το φως του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ως εκ τούτου, «είναι φανερό ότι η υπόθεση για την οποία ελέγχομαι ουδεμία σχέση έχει με άλλες υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν έρευνες για άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Σπυράκη και επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός της.

Η ανακοίνωση της Μαρίας Σπυράκη

Θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερομένους για τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, οπότε το Γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως (EPPO) ανακοίνωσε το αίτημά της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση ασυλίας μου, μέχρι σήμερα ότι:

Α. Εκτελώ, όπως υποχρεούμαι και χωρίς ούτε μία ημέρα απουσίας, τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μου ανέθεσε στις 3/2/2023 τη θέση της επικεφαλής εισηγήτριας για τον Kανονισμό CLP (Ταξινόμηση, Επισήμανση και Συσκευασία ουσιών και μειγμάτων) έναν από τους δύο κανονισμούς που διέπουν οριζόντια και υποχρεωτικά όλα τα κράτη-μέλη και όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνουν χημικές ουσίες. Με βάση αυτή μου την ιδιότητα εκπροσώπησα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επίσημη αποστολή στο European Chemical Agency στο Ελσίνκι από 2-4 /4/2023.

Επίσης μόλις χθες, στις 26 Απριλίου, ολοκληρώσαμε την ψήφιση του Κανονισμού στις αρμόδιες Επιτροπές (ENVI/ITRE) για τη μείωση του Μεθανίου στον ενεργειακό τομέα, στη διαμόρφωση του οποίου συμμετέχω ως σκιώδης εισηγήτρια του ΕΛΚ.

Στις 28/3/2023 ψηφίσαμε στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας την εισήγηση μου για τον Κανονισμό ESPR (Εco-designsustainableproducts, Κανονισμός για τα Βιώσιμα Προϊόντα).

Επίσης, μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2022 έχω παρέμβει διά ζώσης με 23 ομιλίες στις Ολομέλειες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες και στις Επιτροπές για θέματα της αρμοδιότητάς μου και ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κατά το ίδιο διάστημα, πάντα μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2022, έχω καταθέσει 5 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και έχω λάβει 5 απαντήσεις Επιτρόπων σε προηγούμενες ερωτήσεις τις οποίες και δημοσίευσα.

Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχω συμμετάσχει, με την ιδιότητά μου ως εισηγήτρια της προαναφερόμενης νομοθεσίας, αλλά και με τις ιδιότητες μου ως συμπρόεδρος του EuropeanParliamentIntergroupon “ClimateChange, BiodiversityandSustainableDevelopment” και Διευθύντριατου European Energy Forum σε 11 εκδηλώσεις με ισάριθμες ομιλίες/παρεμβάσεις.

Μεταξύ αυτών ήταν και η ομιλία μου ως κεντρική εισηγήτρια στο παγκόσμιο συνέδριο MethaneMitigation στο Άμστερνταμ στις 30/3/2023.

Η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα μου και η νομοθετική δραστηριότητα στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (https://www.europarl.europa.eu/meps/en/125064/MARIA_SPYRAKI/home)
(https://www.mariaspyraki.eu/).

Β. Το αίτημα της άρσης ασυλίας μου βρίσκεται υπό εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ελπίζω σύντομα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να προσέλθω ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αποδείξω την αθωότητα μου.

Γ. Οφείλω να επαναλάβω ότι, μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στο διεθνή τύπο, επιβεβαιώνεται ότι ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη χρημάτων, μέρος αμοιβών βοηθών μου ή παράνομες εκταμιεύσεις κονδυλίων.

Δ. Επαναλαμβάνω επίσης ότι δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό που με αφορά και ότι ανέλαβα την ευθύνη για την καταβολή επιδόματος αλλοδαπής σε συνεργάτη μου το οποίο και διεκδικώ από τον ίδιο.

Ε. Είναι φανερό ότι η υπόθεση για την οποία ελέγχομαι ουδεμία σχέση έχει με άλλες υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν έρευνες για άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Ακόμη, το αίτημα άρσης ασυλίας μου δεν ανέκοψε ούτε για ένα λεπτό την εκπλήρωση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων,ούτε κλόνισε την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το πρόσωπό μου.

ΣΤ. Καλώ τους δημοσιογράφους και όσους λαμβάνουν δημοσίως τον λόγο να λαμβάνουν υπόψιν τους τα προαναφερόμενα πραγματικά περιστατικά που έχουν πλέον πλήρως επιβεβαιωθεί, να μη με συνδέουν με υποθέσεις με τις οποίες δεν έχω καμία σχέση και να αποκρούουν την παραπληροφόρηση.

Δηλώνω, τέλος, ότι επιφυλάσσομαι για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ελλάδας και της Ευρώπης μετά την αποσαφήνιση της εκκρεμότητας που με αφορά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

photo
Η φωτογραφία που ανέβηκε στο Διαδίκτυο και μπλόκαρε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα
Όταν ο ερασιτέχνης φωτογράφος και επιστήμονας Gaurav Agrawal ανέβασε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο - δεν περίμενε ότι θα κατέστρεφε εκατομμύρια κινητά...
Η φωτογραφία που ανέβηκε στο Διαδίκτυο και μπλόκαρε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα
glOSSA
«Μια ολιγάριθμη ομάδα να επιχειρεί να προσβάλει τον σκληρό πυρήνα μιας γλώσσας όπως είναι η συντακτική δομή της»
«Προσδοκούμε από το Ι.Ε.Π. να εισακούσει τις απόψεις των ειδικών επί του γνωστικού αντικειμένου αλλά και να μην επιτρέψει να υιοθετηθεί μια γλωσσικά...
«Μια ολιγάριθμη ομάδα να επιχειρεί να προσβάλει τον σκληρό πυρήνα μιας γλώσσας όπως είναι η συντακτική δομή της»