«Το 2020 σταματάει για εμάς στις αρχές του Μαρτίου»
«Μία μαθήτρια της (συγ)κλονισμένης γενιάς του 2002» γράφει στο alfavita.gr για τις πανελλαδικές και την αβεβαιότητα που επικρατεί

Μαθήτρια ετών 17! Μία από τις πολλές… Μία από τους πολλούς της (συγ)κλονισμένης αυτής γενιάς… της γενιάς του 2002. Χρήσιμη τελικά η επανάληψη! Πολλές είναι οι μέχρι τώρα προσπάθειες, πολλοί είναι οι κόποι, γενιά είναι η επικρατούσα περιπέτεια χιλιάδων παιδιών. Αν λοιπόν τώρα αντικαταστήσουμε το κρυμμένο νόημα των παραπάνω αποσιωπητικών προκύπτει εύλογα και το φλέγον ζήτημα της επιστολής.

Μία από τις πολλές προσπάθειες, ένας από τους κόπους χιλιάδων μαθητών, ΄΄γράφει΄΄ και αντιπροσωπεύει την κρίση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γιατί αυτό καταλήξαμε να είμαστε - μία διαρκής προσπάθεια, η οποία παλεύει να ανταπεξέλθει στους κόπους της παιδείας, ονειρευόμενη την ΄΄ημέρα της δικαίωσης΄΄΄.

Αναντίρρητα, η δομή της εκπαίδευσης ήταν, και  - ας ευελπιστούμε πως θα ανακάμψει- και θα συνεχίσει να είναι οργανωμένη με έναν τρόπο συστηματικό γύρω από τη πρόοδο και την ευημερία μαθητών και καθηγητών με κοινό και μοναδικό στόχο την επιτυχία στον χώρο της εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, η εν λόγω επιτυχία για να μπορέσει να επέλθει χρειάζεται την απαιτούμενη αρμονία, τη δέουσα τάξη και σαφώς τις βέβαιες κατευθυντήριες γραμμές. Στη πραγματικότητα όμως, από τα προαναφερθέντα στοιχεία κανένα δεν υφίσταται σε ικανοποιητικό βαθμό κατά μήκος της κρίσης που βιώνει σήμερα η εκπαιδευτική δομή.

Παράπονο μεγάλο αυτή η ΄΄πολύπαθη ύλη΄΄, που τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά έχει ΄΄περάσει από σαράντα κύματα΄΄. ΄΄Το σύστημα αλλάζει,, μαζί και τα εξεταζόμενα μαθήματα,των οποίων η ύλη χαρακτηρίζεται υπέρογκη΄΄είναι ο τίτλος κάθε άρθρου στις αρχές του καλοκαιριού.Τη στιγμή δηλαδή που κάθε κατεύθυνση πλήττεται σοβαρά. Το άγχος τεράστιο και η επιφύλαξη του ΄΄ πώς θα βγουν όλα αυτά΄΄ διακριτή.

Οι μέρες περνάνε, η τελική ύλη ανακοινώνεται επίσημα στο τέλος του Αυγούστου, το πρόγραμμα συνεχίζεται - ομολογουμένως- πιο συνειδητοποιημένα τώρα. Αλλαγές εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως ΄΄επισημάνσεις ΄΄ κοντά στα Χριστούγεννα με τα παιδιά να αισθάνονται μία έντονη αβεβαιότητα,αν αναλογιστεί κανείς ότι βασικά στοιχεία αυτών δεν είχαν ακριβώς επισημανθεί εξαρχής στη δοθείσα ύλη (τουλάχιστον από μέρους της θεωρητικής κατεύθυνσης). Το 2020 - η χρονιά μας υποτίθεται- πλέον έχει φτάσει, η χρονομηχανή, περνώντας ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, σταματάει στις αρχές του Μαρτίου.

Η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επ αόριστον τελικά, η προσπάθεια των διαδικτυακών μαθημάτων, η παράταση του σχολικού έτους και τα ενδεχόμενα για Πανελλήνιες Ιούλιο ή Αύγουστο ‘καταβάλλουν’ την πλειονότητα των μαθητών. Θυμός, οργή, νεύρα! Η απαισιοδοξία φτάνει στο απροχώρητο, ο πανικός εκδηλώνεται αποτελεσματικότατα- οι κρίσεις το αποδεικνύουν έξοχα. Το άγχος ‘χτυπάει’ κόκκινο και μέσα σε όλα αυτά η πιθανή μείωση της ύλης- όπως λέγεται- άφαντη.

Σήμερα 2 Απριλίου, δεν ξέρω ούτε εγώ ούτε κανείς πότε θα δώσω και κυρίως σε τί θα εξεταστώ. Οι περισσότεροι έχουμε καταρρεύσει ψυχολογικά,και αυτό δύσκολα αλλάζει. Μοιάζει με ψυχολογικό πόλεμο ειλικρινά! Είμαστε παιδιά, έχουμε όνειρα,φιλοδοξίες.Νιώθουμε ότι μας παραγκωνίζετε…!

Τη στιγμή που οι πανελλήνιες- στη δεδομένη φάση της ζωής μας αποτελούν το μεγαλύτερο άγχος, μας κάνετε και νιώθουμε τη μεγαλύτερη απογοήτευση, η οποία και φυσικά είναι χειρότερη. Μιλώντας από τη πλευρά των συμμαθητών μου στο σχολείο, στο φροντιστήριο, σε κάθε μεριά της χώρας, καθώς και των καθηγητών μου εκφράζω τα παράπονα αναφορικά με την παρούσα δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ζητώ να δοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι σίγουρο.

Η παιδεία τελεί ‘υπό καθεστώς κρίσης’, και η θαυμαστή στην αρχή οργάνωσή της μοιάζει τώρα να αποδομείται. Η παιδεία καταρρέει. Μαζί της και η νέα γενιά!

Παιδιά κλείνω με εσάς.. ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, πολύ θα ήθελα να σας πω ‘ τα λέμε σε κάποιο νησάκι το καλοκαίρι’ εκπληρώνοντας τα όνειρα και τα σχέδια του δύσκολου αυτού χειμώνα, ωστόσο όποια και αν είναι η απόφαση, πάνω και πρώτα από όλα σας εύχομαι το εξής ΄΄ Και επισήμως (τουλάχιστον από μέρους μου) γενιά του 2002 καλή μας επιτυχία.

Έρχεται...

Με εκτίμηση μαθήτρια Γενικού λυκείου

σχετικά άρθρα

Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Άμεση λύση στο πρόβλημα ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα
Καταγγελία: Παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά ενώ στο κτίριο πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»
Ανακοίνωση του ΙΕΠ
Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου της Β’ επιμορφωτικής φάσης της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας»