αμφιθεατρο
Αφαίρεσαν το μάθημα «Αρχές Κοινωνιολογίας» από τα βασικά μαθήματα και το αντικατέστησαν με άλλο μάθημα!

Σε μια ακόμα κίνηση που φέρει τη σφραγίδα του Ρεπουμπλικανού Ρον ΝτεΣάντις, η Φλόριντα απέσυρε την Κοινωνιολογία από τη λίστα των απαιτούμενων μαθημάτων για το πτυχίο στα πολιτειακά πανεπιστήμια. 

Αναλυτικά

Εκτός των βασικών μαθημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της Φλόριντα μπαίνει πλέον ένα μάθημα κοινωνιολογίας καθώς θα αντικατασταθεί με ένα μάθημα με τίτλο «Εισαγωγική επισκόπηση έως το 1877»,  μία κίνηση πάντως που έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων με τους επικριτές της απόφασης να κάνουν λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτήν.

Ειδικότερα την Τετάρτη το 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόριντα, το οποίο εποπτεύει τα δημόσια πανεπιστήμια της πολιτείας αφαίρεσε το μάθημα «Αρχές Κοινωνιολογίας» από τον κατάλογο των εγκεκριμένων επιλογών βασικών μαθημάτων και έτσι πλέον δεν θεωρείται ως προαπαιτούμενο για το πτυχίο των φοιτητών.

Το Συμβούλιο το αντικατέστησε με ένα μάθημα με τίτλο «Εισαγωγική επισκόπηση έως το 1877», το οποίο, σύμφωνα με τα μέλη του, θα παρέχει μια «ιστορικά ακριβή περιγραφή της ίδρυσης της Αμερικής, της φρίκης της δουλείας, του εμφυλίου πολέμου που προέκυψε και της εποχής της ανοικοδόμησης».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αλλαγή, ένας εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εκπαίδευσης της Φλόριντα, Μάνι Ντίαζ Τζούνιορ παρέπεμψε την Washington Post σε ένα tweet του Δεκεμβρίου στο οποίο υποστήριξε ότι η κοινωνιολογία είχε «καταληφθεί από αριστερούς ακτιβιστές και δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό της».

Τα πολιτειακά πανεπιστήμια, πρόσθεσε στο tweet, «θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία των φοιτητών για θέσεις εργασίας υψηλής ζήτησης και υψηλής αμοιβής, όχι στην woke ιδεολογία».

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις με την Ένωση Κοινωνιολόγων ΗΠΑ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι είναι «εξοργισμένη» από την αλλαγή, η οποία, όπως υποστήριξε, προέρχεται από «μία σοβαρή παρανόηση της κοινωνιολογίας ως παράνομης επιστήμης που καθοδηγείται από τη ‘ριζοσπαστική’ και ‘woke’ ιδεολογία».

«Η αποτυχία να δοθεί προτεραιότητα στην επιστημονική μελέτη των αιτιών και των συνεπειών της ανθρώπινης συμπεριφοράς αποτελεί αποτυχία της δέσμευσης της Φλόριντα να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στον πολίτη και να προετοιμάσει το εργατικό δυναμικό», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Οι φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Συμβουλίου να αντικαταστήσει την κοινωνιολογία ως προαπαιτούμενο.

Η Τζένεσι Λικόνα, φοιτήτρια του Florida State που παρακολούθησε το εισαγωγικό μάθημα της κοινωνιολογίας, δήλωσε στο WTXL: «Απλώς μου επιτρέπει να κοιτάζω κάθε άλλο μάθημά μου με μια βαθύτερη κατανόηση του γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε ως άνθρωποι».

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φλόριντα η οποία ισχύει για τα 12 πανεπιστήμια που υπάγονται στο σύστημα της πολιτείας και αφορά περισσότερους από 430.000 φοιτητές, είναι η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών στις σχολικές αίθουσες της Φλόριντα, οι οποίες εδώ και χρόνια υπόκεινται σε περιορισμούς σχετικά με το τι μπορεί να διδάσκεται για τη φυλή, τον ρατσισμό, την ιστορία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Στην πολιτεία έχουν σημειωθεί αρκετές μάχες υψηλού προφίλ για δήθεν «woke» μαθήματα, τα οποία οι συντηρητικοί ισχυρίζονται ότι αντικατοπτρίζουν τις ιδεολογικές προτεραιότητες της πολιτικής αριστεράς.

Η Φλόριντα απέρριψε επίσης μια σειρά από βιβλία μαθηματικών και κοινωνικών σπουδών για υποτιθέμενες αναφορές σε απαγορευμένα θέματα.

Κάποια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον NτεΣάντις απείλησε να απαλλάξει τη Φλόριντα από  τα μαθήματα που θεωρούσε αριστερόστροφα.

 


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα