Βρετανικά πανεπιστήμια
Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. λίρες από εταιρείες όπλων

Αμυντικές εταιρείες όπλων που εξοπλίζουν το Ισραήλ έχουν δώσει συνολικά 100 εκατομμύρια λίρες στα βρετανικά πανεπιστήμια ως δωρεές.

Τα πανεπιστήμια δέχτηκαν δωρεές, χρηματοδότηση και χορηγίες από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προμηθεύουν το Ισραήλ με πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα, σύμφωνα με έρευνα του openDemocracy.

Μεταξύ αυτών είναι η Lockheed Martin, η οποία προμηθεύει μαχητικά αεροσκάφη στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, και η μεγαλύτερη εταιρεία όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου BAE Systems, η οποία φέρεται να προμηθεύει εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Άλλες αμυντικές εταιρείες, όπως η Raytheon (τώρα μετονομάζεται ως RTX), η Boeing , η General Dynamic , η Northrop Grumman και η Rolls-Royce έχουν επίσης χορηγήσει μεγάλες ποσότητες σε βρετανικά πανεπιστήμια. Οι αναφορές λένε ότι όλες είτε έχουν πουλήσει απευθείας στο Ισραήλ είτε έχουν προμηθεύσει έμμεσα σημαντικά ανταλλακτικά τα τελευταία χρόνια.

«Είναι εντελώς ακατάλληλο να χρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμιά μας από ένα εμπόριο θανάτου και καταστροφής»

Σε μια περίπτωση, το University College του Λονδίνου δέχτηκε σχεδόν 50.000 £ σε χορηγία από την BAE Systems για να χρηματοδοτήσει το Κέντρο Ηθικής και Νομικής της. Η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη το 2019.

Το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ έλαβε περισσότερη αμυντική χρηματοδότηση από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, λαμβάνοντας πάνω από 42 εκατομμύρια λίρες, ενώ η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ έλαβαν 17 και 10 εκατομμύρια £ αντίστοιχα.

Η Emily Apple του βρετανικού ομίλου Campaign Against Arms Trade (CAAT) δήλωσε: «Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να δέχονται χρηματοδότηση από εταιρείες όπλων. Είναι εντελώς ακατάλληλο να χρηματοδοτούνται τα πανεπιστήμιά μας από ένα εμπόριο θανάτου και καταστροφής».

«Το εμπόριο όπλων υπάρχει για να βγάλει χρήματα για τους μετόχους του και τα τεράστια χρηματικά ποσά που διοχετεύονται στα πανεπιστήμια δεν είναι μια πράξη καλοπροαίρεσης προς την εκπαίδευση – είναι ένα μέσο αγοράς επιρροής και διασφάλισης της εκπροσώπησης της βιομηχανίας όπλων στον ακαδημαϊκό κόσμο».

Ήθελαν να το κρατήσουν μυστικό

Έγγραφα που αποκτήθηκαν από το openDemocracy αποκαλύπτουν επίσης ότι πολλά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του μισού του «Russell Group», έχουν προσκαλέσει στελέχη εταιρειών όπλων να συμμετάσχουν στα συμβούλια τους.

Τα ευρήματα ακολούθησαν μια ξεχωριστή έρευνα από το openDemocracy τον περασμένο μήνα που έδειξε ότι περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια είχαν λάβει συμβουλές σχετικά με μαθήματα από εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Οι ηγέτες των πανεπιστημίων φαίνεται άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για να κρατήσει μυστικά ονόματα ξένων δωρητών, έχοντας δεχθεί περισσότερα από 281 εκατομμύρια λίρες σε μυστικά δώρα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσών από το εξωτερικό.

£100 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια

Απαντώντας σε αιτήματα για την Ελευθερία της Πληροφορίας, 44 πανεπιστήμια είπαν στο openDemocracy ότι είχαν λάβει συνολικά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια £ σε χρηματοδότηση και δωρεές από οκτώ από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ: RTX, Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics. BAE Systems και Rolls-Royce.

Όλα περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες με όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι περισσότερες εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον οπλισμό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της RTX, η οποία είναι προμηθευτής του Iron Dome της χώρας από το 2014. Η εταιρεία έδωσε περίπου 616.000 λίρες σε πανεπιστήμια όπως το Bath, η Oxford και το Gloucestershire.

Η Rolls Royce έδωσε τα περισσότερα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 64 εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση. Η BAE Systems παρείχε πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες και η Boeing 14 εκατομμύρια λίρες. Άλλοι έδωσαν μικρότερα ποσά, συμπεριλαμβανομένης της Lockheed Martin που παρείχε 179.000 £, κυρίως για χρηματοδότηση έρευνας.

Αλλά αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι σημαντικά υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς ορισμένα πανεπιστήμια δεν απάντησαν εγκαίρως ή είπαν ότι θα ήταν πολύ ακριβό να χειριστούμε τα αιτήματά μας. Άλλοι αρνήθηκαν τα αιτήματά μας για FOI, ισχυριζόμενοι ότι οι απαντήσεις θα έθιγαν εμπορικά συμφέροντα, θα παραβίαζαν το απόρρητο ή θα κόστιζε πολλά για να απαντηθούν.

Ο Jinsella, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Demilitarize Education, μιας ομάδας εκστρατειών που καλεί τα πανεπιστήμια να τερματίσουν τις συνεργασίες και τις επενδύσεις με εταιρείες όπλων, δήλωσε: «Τα πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν έναν κόσμο ειρήνης και προόδου, κάνοντας τη συμμαχία τους με εταιρείες όπλων τραγικά ειρωνικό. Αντί να φωτίζουν τα μυαλά για ένα λαμπρότερο μέλλον, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τροφοδοτούν τις μηχανές παράνομων συγκρούσεων, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη σε αθώες ζωές παγκοσμίως».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη