Θυσίες ζώων
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 6.000 οστά ζώων – Ο μυστηριώδης χώρος για τις τελετουργικές θυσίες

Σε μια μυστήρια ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες στον αρχαιολογικό χώρο Casas del Turuñuelo στην Ισπανία που χρονολογείται από την εποχή του Σιδήρου.

Σύμφωνα με μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2023 στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE, εντοπίστηκε χώρος θυσιών δεκάδων ζώων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αρχαιολογικοί χώροι με στοιχεία μαζικών θυσιών ζώων από την Εποχή του Σιδήρου, είναι σχεδόν άγνωστοι στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα κενό μεταξύ των πληροφοριών που έχουμε γι’ αυτούς τους τόπους θυσιών από γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Έτσι είναι δύσκολο να απαντήσουν οι επιστήμονες στις τελετουργίες και τις πρακτικές που είχαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξετάζουν ένα καλοδιατηρημένο παράδειγμα μαζικής θυσίας ζώων από ένα κτίριο της Εποχής του Σιδήρου στη νοτιοδυτική Ισπανία, γνωστό ως Casas del Turuñuelo, που σχετίζεται με την Ταρτησσό και χρονολογείται στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Ανακαλύφθηκε χώρος θυσίας με πάνω από 6.000 οστά ζώων

Οι συγγραφείς εξέτασαν και χρονολόγησαν 6.770 οστά που ανήκαν σε 52 θυσιασμένα ζώα τα οποία θάφτηκαν σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Τα ζώα που εντοπίστηκαν ήταν κυρίως ενήλικα άλογα, ενώ βρέθηκαν κόκκαλα βοοειδών και χοίρων και ενός σκύλου.

Στις δύο πρώτες φάσεις, οι σκελετοί ήταν ως επί το πλείστον ολοκληρωμένοι και αναλλοίωτοι. Ωστόσο στην τρίτη φάση, οι σκελετοί των ζώων, εκτός από των αλόγων, εμφανίζουν σημάδια επεξεργασίας που δείχνει ότι κάποιου είδους γεύμα συνόδευε αυτό το τελετουργικό.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός ο χώρος χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα και για αρκετά χρόνια για τελετουργίες θυσίας ζώων. Οι πρακτικές και οι σκοποί αυτών των τελετουργιών φαίνεται ότι διέφεραν.

Το νέο αρχαιολογικό εύρημα επιτρέπει στους ερευνητές να καθορίσουν λεπτομέρειες σχετικά με τα τελετουργικά πρωτόκολλα σε αυτήν την τοποθεσία. Για παράδειγμα φαίνεται ότι γινόταν σκόπιμη επιλογή ενήλικων ζώων και όχι νεαρών.

Επίσης φαίνεται ότι και η φωτιά είχε σχέση με τα τελετουργικά, αφού υπάρχουν καμένα υπολείμματα φυτών και ζώων. Το Casas del Turuñuelo παρουσιάζει επίσης μοναδικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλες τοποθεσίες, όπως ο μεγάλος αριθμός αλόγων, που θυσιάστηκαν.

Αυτή η μελέτη προσπαθεί να ρίξει φως στις τελετουργικές θυσίες ζώων στην Ευρώπη. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον ρόλο των μαζικών θυσιών ζώων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κοινωνιών της Εποχής του Σιδήρου», αναφέρεται στην μελέτη.

Πηγή: FOXreport.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα