pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει την απαγόρευση τσιγάρων με μενθόλη και προϊόντων καπνού με γεύση

Ο FDA των ΗΠΑ πρότεινε πρόσφατα την απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που υποστηρίζεται από κορυφαίες ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων υγείας και των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Η εντατική διαφημιστική καμπάνια έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινότητες πολιτών της μαύρης φυλής, όπου παρατηρούνται συχνότερα ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο FDA πρότεινε επίσης την απαγόρευση των γεύσεων στα είδη καπνού, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρονται στη δήλωση του Επιτρόπου του FDA, Robert M. Califf, ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης και των πούρων με γεύση αναμένεται να σώσει ζωές και να μειώσει τις ανισότητες στην υγεία.

Εκφράζοντας την αίσθηση του επείγοντος για την οριστικοποίηση της νέας οδηγίας, τόνισε ότι 480.000 άνθρωποι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθιστώντας το κάπνισμα την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.

Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαγόρευσης θα μπορούσε να απέχει ακόμα και δύο χρόνια ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.

Ο FDA θα δεχτεί δημόσια σχόλια για τους επόμενους μήνες (μέχρι αρχές Ιουλίου) και στη συνέχεια θα συντάξει έναν τελικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ωστόσο, αναμένονται επίσης παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες με τους εκπροσώπους της καπνοβιοχημανίας, οι οποίοι αντιτίθενται στην αλλαγή του νομοπλαισίου.

Τα τσιγάρα μενθόλης αποτελούν περίπου το 36% της αγοράς προϊόντων καπνού και το 50% της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο FDA δήλωσε ότι οι καταναλωτές δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο της απαγόρευσης, επειδή η πρόταση νόμου δεν θα απαγορεύει στους πολίτες να κατέχουν ή να χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης ή προϊόντα καπνού με γεύση. Αντίθετα, η απαγόρευση θα επικεντρωθεί στους κατασκευαστές, στους διανομείς και στους λιανοπωλητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Tobacco Control υποστηρίζει ότι αν η απαγόρευση του τσιγάρου μενθόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καναδική απαγόρευση προϊόντων καπνού με μενθόλη, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επιπλέον καπνιστές θα σταματούσαν το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 381.000 Αφροαμερικανούς, σύμφωνα με τον Geoffrey Fong, καθηγητή ψυχολογίας και επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

apth grasidia omilia
Σπουδαστές ΙΕΚ: Διοργανώνουν φεστιβάλ την Παρασκευή 27 Μάη στο ΑΠΘ
Στα γρασίδια της Φιλοσοφικής δίνουν ραντεβού οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ)...
Σπουδαστές ΙΕΚ: Διοργανώνουν φεστιβάλ την Παρασκευή 27 Μάη στο ΑΠΘ