Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Βήχας
Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στον κόσμο μετά την Covid-19, προκαλώντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως

Ανατρέποντας ένα ιατρικό δόγμα αιώνων, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η αναπνοή συμβάλλει περισσότερο από ό,τι ο βήχας στην εξάπλωση της φυματίωσης. Μέχρι σήμερα ο βήχας θεωρείτο η βασική οδός μετάδοσης του βακτηρίου (Mycobacterium) που προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες και προκαλεί τη φυματίωση.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διαδικτυακό συνέδριο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν ότι έως το 90% των βακτηρίων της φυματίωσης που εκκρίνονται από έναν ασθενή με την εκπνοή του, μπορούν να μεταφερθούν σε μικρά σταγονίδια μέσω του αέρα. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με την αερογενή μετάδοση του κορονοϊού και το οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτό στην αρχή της πανδημίας.

Η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στον κόσμο μετά την Covid-19, προκαλώντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Πέρυσι μάλιστα καταγράφηκε η πρώτη αύξηση θανάτων εξαιτίας της μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2020 περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγνώστηκαν με φυματίωση, όμως ο ΠΟΥ εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι μολύνσεις ήταν σχεδόν 10 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Ν. Αφρική εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων συμβαίνει αερογενώς, χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί οι κλειστοί χώροι με πολλούς ανθρώπους -όπως οι φυλακές- αποτελούν γόνιμο πεδίο εξάπλωσης της φυματίωσης, όπως άλλωστε και της Covid-19.

Γι' αυτό, οι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένες μέθοδοι ελέγχου του κορονοϊού (χρήση μάσκας, ανοικτά παράθυρα και πόρτες, τήρηση αποστάσεων) μπορούν να φανούν χρήσιμες και στην περίπτωση της φυματίωσης.

Ο βήχας παραμένει χειρότερος από την αναπνοή, καθώς ένας μόνο βήχας μπορεί να εκπέμψει περισσότερα βακτήρια της φυματίωσης από ό,τι μια απλή εκπνοή. Όμως ένας μολυσμένος άνθρωπος αναπνέει περίπου 22.000 φορές τη μέρα, ενώ δεν βήχει περισσότερες από 500, συνεπώς ο βήχας συνεισφέρει μόνο κατά 7% στα συνολικά βακτήρια που εκκρίνει ένας ασθενής με φυματίωση.

Όπως και με τον κορονοϊό, λίγοι ασθενείς με φυματίωση αρκούν για να εξαπλώσουν τη λοίμωξη σε πολλούς άλλους ανθρώπους γύρω τους. Η νόσος υπάρχει στον κόσμο εδώ και χιλιετίες και η αιτία της έγινε γνωστή πριν σχεδόν 150 χρόνια. Παρόλα αυτά η διάγνωση και η θεραπεία της έχουν ελάχιστα αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

ΑΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να υπολογίσετε το δώρο Χριστουγέννων - Πότε το παίρνετε

Προσλήψεις σε δήμους (Π.Χ. στην Αθήνα) με μισθό έως 2.500 ευρώ - Που κάνετε αίτηση

Κλειστά σχολεία για 10 ημέρες προτείνει ο Καπραβέλος

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα καταβληθεί η Ε΄ δόση για το Επίδομα παιδιού 2021

 ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Πάρτε εύκολα 90 μόρια σε 2 ημέρες για τους 416 διορισμούς

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιοτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ το μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

oikonomou
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
«Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου
Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας
emvolio-koronoiou
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση
Αναλυτικά οι παρενέργειες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Εμβόλιο κορονοϊου: Ποιες οι παρενέργειες μετά την τρίτη δόση