Κορονοϊός - Ρωσία: Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η πρόεδρος του Μουσείου Πούσκιν
Η Ιρίνα Αντόνοβνα διηύθυνε επί 52 ( ! ) χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία εικαστικής τέχνης του κόσμου, αλλά νικήθηκε από τον κορονοϊό

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η πρώην διευθύντρια και πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα, ανακοίνωσε σήμερα η νυν διευθύντρια του μουσείου Μαρίνα Λοσάκ. Ως αιτία θανάτου όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του μουσείου Πούσκιν υπήρξε η οξεία καρδιοαγγειακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από επιπλοκές του κορονοϊού.

Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που θα της άξιζε ενδεχομένως μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Επί 52 ολόκληρα χρόνια διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία εικαστικής τέχνης του κόσμου, στο οποίο εργάσθηκε χωρίς υπερβολή επί σχεδόν εβδομήντα πέντε χρόνια, διοργανώνοντας σημαντικές εκθέσεις με έργα ξένων διάσημων ζωγράφων από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου.

«Εμείς δεν γνωρίζαμε πολλά, επειδή δεν τα είχαμε δει. Εκείνη όμως μας τα έδειξε. Μας έδειξε ότι ο κόσμος είναι μεγάλος και πολύμορφος. Ο κόσμος δεν τελειώνει στα σύνορά μας, αλλά συνεχίζεται πέρα από αυτά. Ενώ συχνά αρχίζει από αυτά», έγραψε ο κορυφαίος δημοσιογράφος Γιούρι Ροστ στην εφημερίδα Novaya Gazeta, αναφερόμενος στις εκθέσεις διάσημων ζωγράφων που είχε διοργανώσει, όπως για παράδειγμα η έκθεση με έργα του Πικάσο για την οποία γράφει. « Θυμάμαι την έκθεση του Πικάσο, την πρώτη την οποία βοήθησε να γίνει στη Σοβιετική Ένωση ο Ιλιά Έρενμπουργκ. Αυτόν τον Πάμπλο τον γνωρίζαμε μόνο από τις χλωμές αναπαραστάσεις των άλμπουμ των Λαϊκών δημοκρατιών της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας. Και εδώ λοιπόν θα τα βλέπαμε όπως ήταν, Ερχόντουσαν απευθείας από εκεί. Θα εγκαινιασθεί , δεν θα εγκαινιασθεί η έκθεση, προσπαθούσαμε να μαντέψουμε. Περιμέναμε τον επικεφαλής. Εγκαινιάσθηκε όμως, με καθυστέρηση. Ασφαλώς επειδή ο Πικάσο είχε ζωγραφίσει το διάσημο περιστέρι της ειρήνης και τότε ο αγώνας του κατά του πολέμου ήταν το αγαπημένο ιδεολογικό ‘πιόνι’ του κόμματος».

«Η Ιρίνα Αντόνοβα είναι η ίδια πολιτισμός», δήλωσε ο σκηνοθέτης και ζωγράφος Ρέζο Γκαμπριάτζε.

Η Αντόνοβα ήταν διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης , μέλος ρωσικών και ξένων ακαδημιών, γνώστρια της ζωγραφικής και της γλυπτικής με διεθνή φήμη, ενώ ήξερε να διοργανώνει άριστα πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Η Ιρίνα Αντόνοβα άρχισε να εργάζεται στο Μουσείο Πούσκιν ως επιστημονική συνεργάτις το 1945 και ποτέ δεν το εγκατέλειψε. Το 1961 ανέλαβε την διεύθυνση του μουσείου.

Κυρίος τομέας των επιστημονικών της ενδιαφερόντων ήταν η περίοδος της ιταλικής Αναγέννησης.

Τον Απρίλιο του 2013 η Ιρίνα Αντόνοβα διορίσθηκε στην θέση της κύριας επιμελήτριας των κρατικών μουσείων της Ρωσίας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ολοκλήρωσε την θητεία της ως διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν και έγινε τιμητικά πρόεδρος του μουσείου Πούσκιν.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν Γυμνάσια - Λύκεια: Πιθανώς στις 25 Ιανουαρίου

ΑΣΕΠ: Πώς παίρνεις ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ B2/C2 Με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ από το σπίτι σου ΜΟΝΟ σε READING - LISTENING!

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Θάνος Δημόπουλος: Οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν...
Σχολεία - Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον Covid-19
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια
Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση - Τι προβλέπει για κολέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια και...
Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για κολέγια, ΙΕΚ, φροντιστήρια