nautiko tourkias
Προς αποκλιμάκωση η κατάσταση στο Αιγαίο, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας - Αλλάζουν ρότα τα τουρκικά πολεμικά

Εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η κατάσταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τις τελευταίες ώρες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει αλλάξει ρότα και αποχωρεί σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές. Πάντως, το ερευνητικό Oruc Reis παραμένει ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας. Από την πλευρά της, η εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της με τίτλο «H Μέρκελ απέτρεψε μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν «πολύ κοντά» στη στρατιωτική σύρραξη το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών τέθηκαν σε ετοιμότητα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο της ανοιχτής σύγκρουσης.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρθρογράφος της Bild έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962. Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το βράδυ της Τρίτης έγινε σαφές ότι 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελλόριζο, με ελληνικές πηγές να ενημερώνουν, ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το ακριτικό νησί και ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας την περίσταση ως μια κατάσταση που από λεπτό σε λεπτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

«Μετά ήρθε η Μέρκελ», αναφέρει η Bild, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την ύστατη στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «επιτυχώς», προσθέτει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυν
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
Ένα βρέφος, μια 41χρονη και ένας 18χρονος μεταξύ των θυμάτων σε αιματηρή συμπλοκή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Westfest στο Σολτ Λέικ Σίτι
Μακελειό σε φεστιβάλ στη Γιούτα: Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες από πυροβολισμούς
taksi
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ η Ένωση ζητά άμεση κατάργηση της εισφοράς και διεύρυνση των θέσεων
Ένωση Γονέων Καλαμαριάς κατά του «χαρατσιού» στη θερινή απασχόληση 2025
Μια γιορτή για όλους
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμαριάς και ο «Ηλιάτορας» ενώνουν δυνάμεις για ένα διήμερο δράσεων, τέχνης και συζητήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και...
«Μια γιορτή για όλους» – Διήμερες εκδηλώσεις στην Πλαζ Αρετσούς με επίκεντρο τα δικαιώματα όλων των παιδιών