Πάνω από 650 νεκροί και 3.600 τραυματίες στη μάχη για την Τρίπολη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Λιβύη

Τουλάχιστον 653 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 3.547 τραυματίστηκαν αφότου άρχισε η επιχείρηση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής, με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες Κυριακή.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιηθεί έκανε λόγο για 607 νεκρούς και άλλους 3.261 τραυματίες στις εχθροπραξίες, που εκτυλίσσονται κυρίως σε νότια προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στους νεκρούς και τους τραυματίες της περασμένης εβδομάδας συγκαταλέγονταν «τρεις εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας» της Λιβύης.

«Ο απολογισμός της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην πρωτεύουσα της Λιβύης είναι 653 νεκροί, ανάμεσά τους 41 άμαχοι, και (άλλοι) 3.547 τραυματίες, ανάμεσά τους 126 άμαχοι», ανέφερε ο Οργανισμός μέσω Twitter.

Την 4η Απριλίου, οι δυνάμεις του Χάφταρ εξαπέλυσαν έφοδο με στόχο να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ, που υποστηρίζεται από διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Ο ΛΕΣ κατέλαβε μια σειρά οικισμών κοντά στην πρωτεύουσα και το — εκτός λειτουργίας — ένα διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αλλά δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των παραστρατιωτικών. Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ εξαπέλυσαν κατόπιν αντεπίθεση, που βάφτισαν «ηφαίστειο της οργής».

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος και τις συγκρούσεις για την εξουσία ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, όταν ξέσπασε εξέγερση που υποστηρίχθηκε με μια στρατιωτική επέμβαση χωρών-μελών του NATO.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Η κόντρα για το ακίνητο Ανδρουλάκη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις περιουσιακές δηλώσεις της ΝΔ
Η αντεπίθεση της Χαριλάου Τρικούπη και τα «καρφιά» για τα κεφάλαια υπουργών στο εξωτερικό
Η κόντρα για το ακίνητο Ανδρουλάκη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τις περιουσιακές δηλώσεις της ΝΔ
Μουσειοπαιδαγωγική
Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα Κυριακή: Δωρεάν είσοδος και ξεχωριστές δράσεις στα μουσεία της Αθήνας
Δεν ξέρεις πού να πας σήμερα Κυριακή; Τα μουσεία της Αθήνας έχουν δωρεάν είσοδο και υπέροχες δράσεις
Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα Κυριακή: Δωρεάν είσοδος και ξεχωριστές δράσεις στα μουσεία της Αθήνας