Πανάρχαιο, γιγαντιαίο ναυάγιο δικαιώνει τα γραπτά του Ηρόδοτου μετά από 25 αιώνες
Μέχρι πρότινος, οι συγκεκριμένες αναφορές του Ηρόδοτου θεωρούνταν φανταστικές

Δικαιώνεται ο θεωρούμενος ως "πατέρας της Ιστορίας", Ηρόδοτος μετά από 25.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Guardian, αρχαιολογικές έρευνες εντόπισαν ένα πανάρχαιο ναυάγιο, κοντά στο λιμάνι Θώνης-Ηρακλείου και φέρει παρεμφερή με χαρακτηριστικά που είχε καταγράψει ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός και μέχρι πρότινος θεωρούνταν από μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων αποκύημα της φαντασίας του.

Στα γραπτά του ο Ηρόδοτος (450 π.Χ) περίεγραφε μεταξύ άλλων τα ταξίδια του στην Αίγυπτο και τα παράξενα ποταμόπλοια του Νείλου. Στις διήγησεις του ξεχωριστή θέση είχε απόσπασμα που αναφερόταν στην κατασκευή ενός σκαριού με μεγάλο μήκος και σχήμα ημισέληνου, μια περιγραφή που για πολλούς αιώνες θεωρήθηκε φανταστική.

Σχέδιο με το ποταμόπλοιο του Νείλου

Ωστόσο, το ναυάγιο που πρόσφατα εντοπίστηκε και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις αναφορές του ιστορικού: «Μόλις εντοπίσαμε ναυάγιο, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος, ήταν αυτό που είδαμε», ανέφερε ο Ντέμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κι επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.

Ειδικότερα, το «Πλοίο 17» έχει μήκος περί τα  28 μέτρα, ελαφρώς μεγαλύτερο από ό,τι στις περιγραφές του Ηρόδοτου, και είναι ένα από τα αρχαιότερα αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί.

«Ο Ηρόδοτος περιγράφει τα σκάφη ως έχοντα μακρά εσωτερικά πλευρά. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε ... Η δομή αυτή δεν είχε ξαναεντοπιστεί, ποτέ προηγουμένως», τόνισε ο καθηγητής Ρόμπινσον.

 

σχετικά άρθρα

Βίκτωρ Ουγκώ: Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή
Βίκτωρ Ουγκώ: Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή
Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ - Έργα όπως «Οι Άθλιοι», «Η Παναγία των Παρισίων», «Μαρία Τυδώρ» έμειναν στην ιστορία της...
Βίκτωρ Ουγκώ: Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή