Σαν σήμερα σιγεί η υπέροχη φωνή της Εντίθ Πιάφ
Προτού καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 10 Οκτωβρίου 1963, σιγεί η φωνή της μεγάλης Γαλλίδας ερμηνεύτριας, Edith Piaf, προτού καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια.

Η H Eντίθ Zιοβανά Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion), όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, που αργότερα θα της έδιναν το στοργικό επίθετο Πιάφ (Piaff, που σημαίνει σπουργιτάκι στα γαλλικά) γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 19 Δεκεμβρίου 1915. H μητέρα της, τραγουδίστρια του δρόμου, παράτησε το παιδί στη γιαγιά του, που διατηρούσε οίκο ανοχής σε επαρχιακή κωμόπολη.

Σε ηλικία οκτώ ετών, η μικρή Eντίθ τυφλώθηκε από άγνωστη αιτία, ωστόσο ξαναβρήκε το φως της πολλούς μήνες μετά. Στα εφηβικά της χρόνια, την πήρε κοντά του ο πατέρας της, που εργαζόταν ως ακροβάτης σε τσίρκο, και την έβαζε να τραγουδάει για να συμπληρώνει το «νούμερό» του.

Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος, η Πιαφ ήταν ήδη διάσημη. Ήταν εκείνη η φωνή που παρηγορούσε τους Γάλλους στα δύσκολα χρόνια της εθνικής ταπείνωσης. Μετά δε το τέλος του πολέμου η φήμη της ανέβηκε κατακόρυφα. 

Ωστόσο, η ζωή της δεν ήταν ρόδινη. Το ιατρικό ιστορικό της περιλαμβάνει τραυματισμούς σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις και μια απόπειρα αυτοκτονίας. Το μοναδικό της παιδί, η Μαρσέλ, πέθανε σε ηλικία δύο ετών, το 1935.

Άρρωστη και καταβεβλημένη, η Εντίθ Πιάφ "φεύγει" έτσι από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια, στις 10 Οκτωβρίου του 1963. 

Έως και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη φωνή της Γαλλίας και μία από τις πιο συγκλονιστικές του κόσμου.

Μερικές από τις κλασικές ερμηνείες της, οι οποίες παρατίθενται στον παρόν άρθρο, αποτελούν τα «Les amants de Paris», του Λεό Φερέ, «Padam–padam», του Aνρί Kοντέ, «Milord», του νεαρού τότε Zορζ Mιστακί, καθώς και το εμβληματικό πλέον «Non, je ne regrette rien», του Σαρλ Nτιμόν.

best of network

σχετικά άρθρα