Thumbnail
Χωρίς παράβολα η ένταξη στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα για όσους έκαναν χρήση των προηγούμενων

 

Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στη βουλή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
 
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ), επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι' αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε. Όσον αφορά το θεσμό της τράπεζας Γης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι να γίνει ένα σύνθετο αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας τρόπος μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ένα εργαλείο με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους.
 
Μέσω της τράπεζας Γης θα μπορούν να αποζημιώνονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν. Θα μπορούν για παράδειγμα χωρίς κόστος για το δημόσιο να αποκαθίστανται τα διατηρητέα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να αποκαταστήσουν τις όψεις αυτών των αρχιτεκτονικών θησαυρών, όπως είπε ο υπουργός.
 
Τέλος με την τράπεζα γης, σε περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση δίνεται η δυνατότητα μέσω της Τράπεζας Γης να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αστικών αναπλάσεων, ακόμα και απόσυρσης κτιρίων.
 
Η ΑΥΓΗ, 26/5/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

esoterikon_3.jpg
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
677 νέες προσλήψεις σε ΟΤΑ: Θέσεις εργασίας σε Δήμους με εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών – Έρχονται προκηρύξεις για συμβάσεις ΣΟΧ σε όλη τη χώρα
Νέες προσλήψεις σε Δήμους: 677 θέσεις εργασίας με έγκριση του ΥΠΕΣ
zesti (3)
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά
Αλλαγή σκηνικού με ενίσχυση των ανέμων και πτώση 6-7°C – Πότε έρχεται η «ανάσα» δροσιάς σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
Καύσωνας: Πότε τελειώνει το βασανιστικό θερμό κύμα – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά