Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη η πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας να προχωρήσει άμεσα σε εκταφές, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου. Οι οικογένειες κάνουν λόγο για πρόκληση και εμπαιγμό, υποστηρίζοντας πως οι ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.
Ο πατέρας θύματος, Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, εξέφρασε δημόσια την αγανάκτησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη επανάληψη εξετάσεων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες ενέργειες συνιστούν σύληση των νεκρών και δεν προσφέρουν ουσιαστικά νέα στοιχεία.
Υπενθύμισε πως ο γιος του, Παναγιώτης, εργαζόταν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως βοηθός συνοδού και ότι, από τη νεκροψία, προέκυψε πως πέθανε από πνευμονικό οίδημα, ενώ ήταν ακέραιος σωματικά. Όπως υπογράμμισε, χωρίς την πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε σωθεί, ενώ οι εξετάσεις που του έγιναν ήταν ίδιες με εκείνες των μηχανοδηγών.
Ο δικηγόρος των οικογενειών, Δημήτρης Σκαρίπας, χαρακτήρισε την εισαγγελική παραγγελία υπερβολικά πιεστική και επιστημονικά ανεφάρμοστη, σημειώνοντας ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2026 είχε καταγραφεί επίσημα πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαστήρια στη χώρα για τις συγκεκριμένες αναλύσεις.
Τόνισε ακόμη πως η διαδικασία αυτή επιχειρεί να κλείσει πρόωρα την προκαταρκτική εξέταση, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας ώστε να αποτραπούν οι εκταφές χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις.
Η απόφαση της Εισαγγελίας περιλαμβάνει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενεργειών:
Άμεσο εντοπισμό εργαστηρίων εντός 24 ωρών, χωρίς αποδοχή νέων καθυστερήσεων
Διορισμό επιπλέον πραγματογνωμόνων – χημικών σε διάστημα δύο ημερών
Ενημέρωση συγγενών, δικηγόρων και δήμων για τον ακριβή χρόνο των εκταφών
Διενέργεια τοξικολογικών, ιστολογικών και εξετάσεων DNA, ίδιων με εκείνες των μηχανοδηγών
Ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσα σε μία εβδομάδα, σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες
Παράλληλα, ζητείται από τους πραγματογνώμονες να εξαντλήσουν κάθε επιστημονική δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει παρέλθει σχεδόν τριετία από τον ενταφιασμό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Μαρία Δούση