Αλέξης Μητρόπουλος: Ποιοι θα χάσουν το επίδομα των 300 ευρώ

Κοινωνία 0

Έντονη αντίδραση των οικογενειών για τις εκταφές "εξπρές" των θυμάτων στα Τέμπη

Τέμπη
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι οικογένειες κάνουν λόγο για πρόκληση και εμπαιγμό, υποστηρίζοντας πως οι ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη η πρόσφατη απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας να προχωρήσει άμεσα σε εκταφές, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου. Οι οικογένειες κάνουν λόγο για πρόκληση και εμπαιγμό, υποστηρίζοντας πως οι ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ο πατέρας θύματος, Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, εξέφρασε δημόσια την αγανάκτησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη επανάληψη εξετάσεων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες ενέργειες συνιστούν σύληση των νεκρών και δεν προσφέρουν ουσιαστικά νέα στοιχεία.

Υπενθύμισε πως ο γιος του, Παναγιώτης, εργαζόταν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως βοηθός συνοδού και ότι, από τη νεκροψία, προέκυψε πως πέθανε από πνευμονικό οίδημα, ενώ ήταν ακέραιος σωματικά. Όπως υπογράμμισε, χωρίς την πυρκαγιά θα μπορούσε να είχε σωθεί, ενώ οι εξετάσεις που του έγιναν ήταν ίδιες με εκείνες των μηχανοδηγών.

Ο δικηγόρος των οικογενειών, Δημήτρης Σκαρίπας, χαρακτήρισε την εισαγγελική παραγγελία υπερβολικά πιεστική και επιστημονικά ανεφάρμοστη, σημειώνοντας ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2026 είχε καταγραφεί επίσημα πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαστήρια στη χώρα για τις συγκεκριμένες αναλύσεις.

Τόνισε ακόμη πως η διαδικασία αυτή επιχειρεί να κλείσει πρόωρα την προκαταρκτική εξέταση, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας ώστε να αποτραπούν οι εκταφές χωρίς τις αναγκαίες εγγυήσεις.

Η απόφαση της Εισαγγελίας περιλαμβάνει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενεργειών:

  • Άμεσο εντοπισμό εργαστηρίων εντός 24 ωρών, χωρίς αποδοχή νέων καθυστερήσεων

  • Διορισμό επιπλέον πραγματογνωμόνων – χημικών σε διάστημα δύο ημερών

  • Ενημέρωση συγγενών, δικηγόρων και δήμων για τον ακριβή χρόνο των εκταφών

  • Διενέργεια τοξικολογικών, ιστολογικών και εξετάσεων DNA, ίδιων με εκείνες των μηχανοδηγών

  • Ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσα σε μία εβδομάδα, σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες

Παράλληλα, ζητείται από τους πραγματογνώμονες να εξαντλήσουν κάθε επιστημονική δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει παρέλθει σχεδόν τριετία από τον ενταφιασμό.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ανοιχτή επιστολή  προς τον ανώνυμο βαθμολογητή των Πανελλαδικών Εξετάσεων...

Οι 6 δεσμεύσεις Τσίπρα για την Παιδεία – Αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και τέλος στις Πανελλαδικές

Οι συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο – Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία