Το διατροφικό λάθος που αποδυναμώνει το μυαλό και το ανοσοποιητικό – Τι πρέπει να περιορίσουμε άμεσα
Νέα έρευνα δείχνει πως η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος, αλλά και κρίσιμες λειτουργίες του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν συνδεθεί εδώ και χρόνια με σοβαρές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και τα προβλήματα του εντέρου. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ βαθύτερες, αγγίζοντας τη γονιδιακή λειτουργία, το ανοσοποιητικό και ακόμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα τάισε πειραματόζωα με τρεις διαφορετικούς τύπους διατροφής πλούσιας σε λιπαρά για 24 εβδομάδες, εξετάζοντας όχι μόνο το μικροβίωμα, αλλά και τις γενετικές αλλαγές στα τέσσερα τμήματα του εντέρου. Σε όλες τις ομάδες — είτε κατανάλωναν κορεσμένα λιπαρά από λάδι καρύδας, είτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά από διαφορετικού τύπου σογιέλαιο — καταγράφηκαν εκτεταμένες μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Διαπιστώθηκε αύξηση των παθογόνων E. coli και μείωση των ωφέλιμων Bacteroides, βακτήρια που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονται με την ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες και τη ρύθμιση των κυτταροκινών, δηλαδή των μορίων που ελέγχουν τη φλεγμονή. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Frances Sladek, τα λίπη φαίνεται να δημιουργούν ένα εσωτερικό περιβάλλον που επιτρέπει στα επιβλαβή βακτήρια να ευδοκιμήσουν, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι οι δίαιτες υψηλών λιπαρών αύξησαν τα σημάδια παρουσίας βλαστικών κυττάρων στο παχύ έντερο — μια αλλαγή που, παρά το ότι ακούγεται θετική, μπορεί να αποτελεί προοίμιο καρκινικών διεργασιών. Από τους τύπους λιπαρών που εξετάστηκαν, το λάδι καρύδας προκάλεσε τις περισσότερες γενετικές μεταβολές, με το μη τροποποιημένο σογιέλαιο να ακολουθεί.

Οι αλλαγές δεν περιορίστηκαν στο έντερο. Οι ερευνητές εντόπισαν μεταβολές και σε γονίδια νευροδιαβιβαστών, ενισχύοντας τη θεωρία του άξονα εντέρου–εγκεφάλου: δηλαδή ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου και — κατά συνέπεια — τη διάθεση, τις γνωστικές λειτουργίες και τη γενική ψυχική υγεία.

Παρότι τα αποτελέσματα αφορούν συγκεκριμένα τύπους λιπαρών — κυρίως σογιέλαιο και κορεσμένα λιπαρά — οι επιστήμονες τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κάθε είδους λιπαρών μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τον οργανισμό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν περισσότερους ανθρώπους στο να επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές, δίνοντας προτεραιότητα σε πιο ισορροπημένα γεύματα που προστατεύουν τον εγκέφαλο, το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέα μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών: Αναλυτικοί πίνακες μισθοδοσίας για μόνιμους και αναπληρωτές
Νέα μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους