kreas
Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν απλές τεχνικές, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο και καθιστούν το κρέας ασφαλέστερο για κατανάλωση

 

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκινογόνων ουσιών, κυρίως όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν απλές τεχνικές, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο και καθιστούν το κρέας ασφαλέστερο για κατανάλωση.

Μαρινάρισμα: Το «μυστικό» για μείωση του κινδύνου

Η Dr. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος στο Harvard Medical School, αναφέρει ότι το μαρινάρισμα του κρέατος για μία ώρα πριν το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τις καρκινογόνες ενώσεις έως και 88%. Η διαδικασία αυτή αφορά όλα τα βασικά κρέατα, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο και ψάρι.

Η ίδια τονίζει ότι το κρέας δεν πρέπει να μαγειρεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα ή στο έντονο σοτάρισμα, καθώς αυτό ενισχύει τον σχηματισμό βλαβερών ουσιών.

Οδηγίες για ασφαλέστερο μαγείρεμα

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο καρκίνου Mariana Stern από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια:

  • Αποφύγετε το κάψιμο ή το τσιγάρισμα σε υψηλή θερμοκρασία, διατηρώντας τη θερμοκρασία κάτω από 204°C.

  • Προτιμήστε αργό μαγείρεμα, που μειώνει τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών.

  • Ελέγξτε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος: 63–74°C ανάλογα με τον τύπο, για την αποφυγή τροφιμογενών ασθενειών.

Επιπλέον στρατηγικές για μείωση βλαβερών ουσιών

  • Μαρινάρισμα με μέλι ή ξίδι: Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδυασμοί λαδιού, ξιδιού, μπαχαρικών και μελιού μειώνουν σημαντικά τις καρκινογόνες ουσίες.

  • Χρήση ταψιού για ζουμιά: Αποφύγετε τα λίπη να στάζουν στο κρέας, ώστε να μειώνεται η συγκέντρωση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

  • Συχνό γύρισμα του κρέατος: Μειώνει τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων σε σχέση με το να παραμένει σταθερό στη φωτιά.

Επιλογή κομματιών κρέατος

Οι ειδικοί συστήνουν:

  • Άπαχα κομμάτια αντί για πολύ λιπαρά.

  • Βοδινό με χορτάρι, το οποίο περιέχει υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορεί να είναι καλύτερο για την καρδιά.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά και η αυξημένη χοληστερόλη στα πιο λιπαρά κομμάτια θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apospaseismetatakseis.jpg
Μετατάξεις εκπαιδευτικών 2025: Τα ονόματα και οι αποφάσεις σε ΦΕΚ
Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για μετατάξεις σε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Σιβιτανίδειο, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία — Δείτε αναλυτικά τα ΦΕΚ και...
Μετατάξεις εκπαιδευτικών 2025: Τα ονόματα και οι αποφάσεις σε ΦΕΚ
δασκαλα
Διευθύντρια σχολείου αυτοκτόνησε μετά από σκληρό εκφοβισμό
Η 42χρονη Καρολίνα Γκρανζίν, διευθύντρια δημοτικού σχολείου στη Γαλλία, έβαλε τέλος στη ζωή της ύστερα από μακροχρόνιο και επίμονο ομοφοβικό bullying...
Διευθύντρια σχολείου αυτοκτόνησε μετά από σκληρό εκφοβισμό